1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Нов закон за сурогатното майчинствосурогатна майка

Сурогатните майки ще бъдат преследвани от закона и съдени като за отвличане, ако се опитат да избягат в чужбина или да се укрият по време на износването на детето, пише в.Монитор.Това предвижда проектът на закон за сурогатно майчинство, подготвян от депутатката от „Атака” Калина Крумова.

За целта се предвиждат и промени в Наказателния кодекс, както и в Кодекса за социално осигуряване, уточни адвокат Николай Вълков, който също работи по законопроекта.

Майката под наем няма да има право да направи аборт под никакъв претекст. Единствено ще се допуска изключение,

ако бременността създава пряка опасност

за живота й. За това обаче ще се произнася не само един акушер-гинеколог, а специално свикана лекарска комисия.

Сурогатно майчинство като заместващо утробата на юридическата майка ще се разрешава само ако двойката, която иска дете, има сключен граждански брак, изтъкна пък депутат Калина Крумова, цитирана от в.Монитор.

Народната представителка заяви, че в България много двойки, които живеят без брак, но за да се предотврати превръщането на сурогатното майчинство в бизнес и за да бъдат спазвани някакви правила, трябва да има подпис в гражданското. Тя посочи, че в България при 90% от двойките с репродуктивни проблеми са съпруг и съпруга според закона.

Сурогатните майки, които ще износват чужди бебета напълно легално,

но няма да имат никакви права над тях,

ще получават суми за времето на бременността

за да се издържат така, както когато получават заплата, предвижда още проектозаконът. Сумата ще плащат бъдещите родители, уточни народната представителка Крумова. Тя няма да бъде определяна като брой минимални работни заплати или процент от средното месечно възнаграждение за страната, а ще се договаря между двете страни – двойката бъдещи родители и сурогатната майка, която ще износва детето им, разясни народната представителка Крумова.

Това обаче няма да бъде достатъчно, за да си вземе жената парите. Въпросният договор за възнаграждението є, както и всички условия за времето, в което тя ще бъде „инкубатор”, ще влиза в сила само след като бъде

одобрен и заведен от съответния районен съд

Целта е така да се осуети каквато и да е възможност за печелене и изнудване.

Сумата ще се преценява в размер, който да позволява на жената да поема възникналите по бременността и издръжката и разходи, разясни адвокат Николай Вълков, който е ангажиран като консултант в подготвянето на законопроекта.

Според депутатката узаконяването на сурогатното майчинство е много наложително, защото в България има над 270 000 двойки с репродуктивни проблеми. Това ще помогне да се спре с практиката много българи да ходят в чужбина, за да си решават тези проблеми.

източник: monitor.bg

22.09.2011, 15:46 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: сурогатна майка, закон, Калина Крумова

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center