1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Отлагат отлагането ни за ШенгенЦветан Цветанов

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на 27-те страни-членки на ЕС възнамеряват по време на днешната редовна среща в Брюксел да отложат приемането на България и Румъния в Шенген. За това съобщава дипломатически източник след приключилата късно снощи среща на посланиците от страните от ЕС.

Финландия и Холандия заявиха готовност да блокират днес всяко решение за приемането тези държави в Шенген", отбелязва той, цитиран от ИТАР-ТАСС. На практика това означава, че решаването на проблема автоматично ще бъде пренесено в дневния ред за срещата на държавните лидери от ЕС, която ще се състои в средата на октомври в Брюксел. По този начин въпросът от технически става политически, пише news.bg.

Еврокомисията предлага да бъде отворена морската и въздушната граница на България и Румъния най-рано на 31 октомври, а наземната - през юли 2012 година. Вчера стана ясно, че против сроковете за откриване на наземната граница се обявиха Германия и Франция.Хага и Хелзинки се опасяват, че влизането на България и Румъния в шенгенското безвизово пространство ще доведе до нова вълна от имигранти, в частност от Турция. Този факт е напълно естествен, след като през последните години в двете страни силно нарасна популярността на партиите с националистическа ориентация.Експерти от Еврокомисията признават, че формално София и Букурещ са изпълнили условията за членство в Шенген - въвели са биометричните документи, взели са мерки за осигуряване защитата на своите граници. Много европейски политици обаче смятат, че тези мерки са недостатъчни.

Този проблем се обсъжда в изключително неблагоприятен момент, заради „миграционното цунами", което „удари" тази пролет южните страни на Евросъюза, най-вече Гърция и Италия, заради безредиците в арабските страни. Именно съдбата на 50 хиляди бежанци от Северна Африка станаха причина за изостряне на отношенията между Италия и Франция, тъй като правителството на Силвио Берлускони реши да ги пусне на север, за да се избави от този проблем на своя територия. Проблемът остава нерешен и до този момент.Всичко това доведе и до преразглеждане на правилата за въвеждане на временен пограничен контрол в Шенген. Съгласно разработения от Еврокомисията проект страните-членки на ЕС могат да могат да искат от Брюксел въвеждане на временен контрол на своите граници не само в случай на терористична заплаха или необходимост от осигуряване на безопасността при провеждането на големи международни мероприятия, като футболно първенство например, но и при неконтролируем миграционен наплив.

22.09.2011, 15:25 Автор: news.bg


Тагове: Шенген, ЕС, прием, България

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА