1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ТЕХНОЛОГИИ

Кола се движи из Берлин...самаКола

Учени представиха в Германия "автомобила на бъдещето", който сам си проправя път в трафика и се управлява единствено от компютър, без да е необходимо човек да се намесва дистанционно, съобщи в. "Дейли мейл".

Автомобилът получи разрешение да се движи по пътищата след успешните изпитания по улиците в Берлин. Зад кормилото обаче трябва да има човек, дори и той да не докосва нищо.

На специални изпитателни терени екипът може да пуска колата без човек в нея.

Управлението се осигурява от серия от уреди - компютър, електроника и прецизна сателитна навигационна система, камера в предната част на автомобила, лазерни скенери на покрива и по предната и задната броня. Благодарение на тях колата разпознава другите превозни средства, пешеходците, сградите и дърветата на разстояние до 70 метра. Тя вижда също дали светофарът свети червено или зелено.

"Всъщност възприемането и реакцията на автомобила на околната среда са много по-бързи от човешките" - каза Раул Рохас, ръководител на екипа по изкуствен интелект от Берлинския свободен университет.

Учените работят от четири години върху експерименталния автомобил "Фолксваген Пасат", който струва 400 000 евро.

И други екипи разработват напълно автоматични автомобили. „Гугъл” например прави изпитания на роботизирана "Тойота Приус" в Невада.

Докато  автомобилът стане достъпен за масовия потребител обаче, ще минат 30 - 40 години. Затова е необходимо използваната технология, особено сензорите да поевтинеят.

"Това е като появата на компютрите. Преди 40 години само научни лаборатории можеха да си позволят да имат компютър.”

Източник:dnes.bg 

22.09.2011, 13:41 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: кола, компютър

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА