1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Отделна Ромска държава ?ромска държава

Темата за социалната интеграция на ромите отново предизвика дебати   в политическите среди и медиите в страни членки на Европейския съюз.Лидерът на Словашката национална партия Ян Слота призова за създаване на отделна държава за ромит, припомни Нова телевизия в сутрешния си блок.Това по думите му е единственото решение е за справяне с проблема.

Тази идея ще се обсъжда все повече и повече, въпреки че изглежда трудно осъществима, коментира пред Нова телевизия зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който е и кандидат за кмет на София.

Той подчерта, че в много от държавите-членки в ЕС има огромен проблем с циганите, които не успяват да се интегрират в обществото поради културните си различия. „Техният брой нараства все повече и повече. Ако не се впишат в обществото, няма друг изход освен да си направят държава и да се грижат сами за себе си", добави още той.

Джамбазки постави акцент и върху проблема с високата раждаемост при ромите"За да има изоставени деца, някой трябва да ги направи и да ги изостави. Стигаме до безотговорността на тези семейства, които правят деца, за да вземат социални помощи. Това, което те наричаттрадиция да се женят на 12 години,по света се нарича педофилия и се преследва от закона."

С коментар по темата се включи и председателят на Центъра за публични политики и застъпничество Румян Русинов, според който словашкият политик „ нещо като Боян Расате” е последният човек, който трябва да се слуша, тъй като бил известен с подобни бомбастични изказвания.

Невписаните роми всъщност са една много малка част. Огромна част от тях са вписани и дават принос за развитието на обществото, подчерта Русинов.

На въпрос защо  по домовете 50% от децата са от ромски произход, Русинов обясни това с проблема с осиновяването и това, че българите осиновявали повече българчета. "Другият проблем е, че няма адекватна социална политика", допълни още той.

21.09.2011, 12:40 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: Роми, интеграция, Европейски съюз

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics