1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

Меркел не иска Турция в ЕСЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се обяви против пълноправното членство на Турция в Европейския съюз на регионална конференция на Християндемократическия съюз в Алсфелд, пише в. Монитор, позовавайки се на световната преса. Ние не искаме пълноправно членство на Турция, подчерта Меркел преди предстоящата днес среща с турския президент Абдуллах Гюл, който е на официално посещение в Германия.

Но ние също не желаем да изгубим Турция като важен партньор, подчерта германският канцлер. Според нея  ЕС трябва да намери средства, за да изгради по-тясно политическо сътрудничество с Анкара.  Турция е важна за нас, на нас ни е необходимо по-тясно взаимодействие с нея, заяви Меркел. В същото време в речта си, посветена на сътрудничеството на Анкара с Германия и ЕС, Абдуллах Гюл отбеляза, че стратегическа цел на Анкара в обозримо бъдеще е присъединяването към ЕС, но има и други възможности. 

Ние бихме искали да бъдем част от ЕС, който достойно ще участва в разделението на глобалната отговорност, заяви турският държавен глава. Той отхвърли пътя на привилегировано партньорство, лансиран от германското правителство, и предупреди за изкуствено създавани препятствия в процеса на присъединяването на Турция към ЕС. "Всеки трябва да е наясно, че нашият народ, чието встъпване в ЕС се спира с очевидно измислени основания и пречки и се обижда с визов режим, който по никакъв начин не отговаря на политическите и икономическите му възгледи, и след десет години той вече не гледа на членството си в ЕС с такъв ентусиазъм и без да се отказва от основните си ценности, може да се обърне към използването на други шансове и възможности", гласят думите на турския президент, цитирани от световните медии. 

 "Други шансове и възможности" показва онова, което мнозина в Турция мислят ­ че страната с удоволствие би станала член на ЕС, но също така че отдавна си е представила и ролята си извън съюза, пише  в. Монирор, цитирайки чуждите медии. Просто времето, когато турските управляващи са били в ролята на молещи се, е отминало.

Речта на Гюл в Берлинския университет "Хумболт" бе отложена с два часа заради получен в полицията сигнал за бомба. В университета непосредствено преди речта на президента на Турция бе извършена евакуация. Взривно устройство след претърсването на помещенията на образователното учреждение обаче не бе намерено. В. "Заман" посочва, че германската полиция дори е поискала да отмени програмата в университета "Хумболт", но турският президент се възпротивил и дори заплашил, че ако не изнесе речта си, ще прекъсне посещението и ще се върне в Турция.

източник: monitor.bg

21.09.2011, 11:34 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Ангела Меркел, Турция, Европейски съюз

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА