1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

На 28 място сме по икономическа свободаРейтинг

България попадна на 28-о място в актуалната световна класация на канадския институт „Фрейзър” за икономическа свобода, съобщиха от Института за пазарна икономика (ИПИ).Това е най-доброто класиране на страната ни, откакто се изготвя индексът на института, както и сравнено с други подобни класации, оповестени през тази година, припомнят от ИПИ. За сравнение, през 2005 г. сме били на 59-то място в рейтинга на „Фрейзър”.

В Индексът на икономическата свобода на фондация Heritage и Wall Street Journal, излязъл в началото на тази година България зае 60-та позиция от 183 изследвани държави, нареждайки се сред умерено свободните страни.

Изследването се базираше на данни за 2009 и 2010 г., докато докладът на „Фрейзър” почива само на данните за 2009 г., обхващащи 141 страни, включени в индекса на института “Фрейзър“. По-добрата ни позиция в класацията на канадския институт се дължи главно на категорията „достъп до сигурни и стабилни пари” и най-вече на показателите, обвързани с инфлацията, удържана в рамките на 2-3% през 2009 г. – пикът на кризата у нас. От друга страна качването ни нагоре идва и от влошаването на икономическата свобода в други страни.Големият минус за страната ни е категорията „законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост”, като в нея от „Фрейзър” отчитат спад през годините с най-ниски резултати по показателите „безпристрастност на съдилищата” и „независимост на съда”. В ЕС България е 13-та по икономическа свобода, а след нас се нареждат Португалия, Италия и Испания, Румъния, Латвия, Словения, Холандия, Малта и др.

В световен мащаб докладът на „Фрейзър” предупреждава, че икономическата свобода търпи нов глобален спад.

Източник: bnews.bg

21.09.2011, 11:19 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: България, икономика, рейтинг

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics