1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Първолаците са с наднормено теглонаднормено тегло

Тревожна тенденция сочи, че българските деца са с наднормено тегло или са затлъстели, като между 3-3,5 кг отгоре е натрупал всеки първокласник, пише в.Монитор. Това показват резултатите от направено неотдавна проучване по този проблем, осъществено от доц. Мая Константинова и нейния екип от Националния център за опазване на общественото здраве и анализи.

Оказва се, че с наднормено тегло са 30,7 % от учениците между 6 и 19-годишна възраст, със свръхтегло са 18.3 на сто, а 12.4 процента са със затлъстяване.

Учениците до 8-и клас са по-пълни, спрямо тийнейджърите от горните класове. Докато тези до 14 години са с 35-36%  над нормата, то от 14 до 19-годишна възраст само

23 на сто са с излишни килограми

 Като цяло момчетата по-често неглижират външния си вид, за разлика от момичетата. Във възрастта между 10 и 14 години 40% от тийнейджърите дори си позволяват да са с наднормено тегло, 22.3 на сто – със свръхтегло, а 17.7 процента са дори със затлъстяване. За разлика от тях, само 38 на сто от малчуганите от 6 до 10 години са с наднормено  тегло. Макар и незначителната разлика в полза на по-малките,  специалистите по хранене обясняват с факта, че те са повече под контрола на родителите или бабите, които ги държат далече от автоматите за чипс, вафли и безалкохолни напитки.

Има тенденция за увеличаване на наднорменото тегло при децата в ученическа възраст, особено на затлъстяването, показва анализът на изследването, изготвен от екипа на доц. Мая Константинова. В потвърждение на това те посочват, че през 2008 г. национално представително проучване на децата от 1-и клас показа, че при тях наднорменото тегло е 30%. Тази цифра включва и малчуганите със свръхтегло, а затлъстелите са 13 на сто. Три години по-късно, през 2011 г. затлъстяването в тази възраст е вече 17,7 процента.

Натрупването на излишни килограми в детска възраст води до провокиране на куп тежки хронични заболявания впоследствие - високо кръвно и диабет. Те са рискови фактори за повечето неинфекциозни заболявания, категорична бе националната консултантка по хранене проф. Светла Петрова.

Като основни причини за затлъстяването

диетолозите посочват пържените картофи и чипса. 22% от децата на 10-14 години ги консумират ежедневно или почти всеки ден, а 8 на сто се тъпчат с чипс повече от веднъж дневно. Над 40 на сто от хлапетата закусват с банички и мазни тестени изделия на път за училище всеки ден. От тях 10 на сто и обядват с блажни бюреци и кифли. Над 38 на сто от учениците ядат вафли поне в едно от междучасията. Само на 40 процента от децата родителите слагат плод в раниците за училище.

Изследването показва още, че 20,4% от момичетата на 14-19 години и 8% от момчетата имат проблеми в хранителното поведение, като почти 2,5% повръщат след хранене, вземат и слабителни хранителни добавки, за да контролират теглото си.

източник: monitor.bg

20.09.2011, 10:14 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: наднормено тегло, хранене, деетолог

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА