1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЗДРАВЕ

Съдебните лекари отново без париЛекари

Варненските съдебни медици не са получили нито един лев за извършените експертизи от началото на годината, научи Дефакто:ВестникЪт. Въпреки протеста през май, когато лекарите преустановиха работа за няколко дни, дължимото към тях от края на декември досега все още не е изплатено.

След протеста медиците са получили възнаграждения за извършените експертизи единствено за 2010 г. Дължимото към тях до момента възлиза на над 100 000 лв.  "Сумите са реално от порядъка на на няколко хиляди на човек, това са изработени експертизи, които са влезли в съда", заяви пред Дефакто:ВестникЪт съдебният лекар д-р Деян Демиров. "Ние не искаме да получим пари само преди избори, преди Коледа и други празници. Искаме това да става както е било десетки години наред- системно", каза председателят на Българския институт на съдебно-медицинските специалисти д-р Вилиам Доков.

Промяната в закона за лечебните заведения относно плащанията на експертизи вече е приета, обяви д-р Демиров. По този начин този, който поръчва експертизата той плаща и за извършването й- МВР, прокуратура, съд. Освен изплащането на възнагражденията им, съдебните лекари искат и обновяване на работните им места и инвентара с който работят. Цената на извършването съдебно-медицинска експертиза на час е 5 лв.  "Не може една експертиза, която има нулева стойност, както смятат някои фактори в България да е основа за решаване на важни съдебни дела", оплака се д-р Благовеста Йорданова, съдебен лекар в МБАЛ "Св. Марина".

На 1-ви октомври съдебни лекари от цялата страна ще се срещнат в Плевен, където да обсъдят нов стандарт по съдебна медицина , който ще бъде представен пред министерството на здравеопазването. Ако дотогава  еспертите не са получили пари ще обсъдят и протестни действия.

19.09.2011, 15:15 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: съдебни лекари, експертизи, патоанатоми

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА