1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Европейска нощ на учените и в Българиянаука

Нз 23 Септември в България  ще се проведе шестото издание на форума Европейска нощ на учените. Събитието протича в един и същи ден в цяла Европа и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма Рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма "Хора".

Програмата на Европейската нощ на учените 2011 се изпълнява с подкрепата на различни  институции като Съюза на учените в България, Българската академия на науките, Националния политехнически музей, и др.През изминалите години стремежът на екипа беше да насочи общественото внимание към различни области на науката: физика и технологии (2006); археология и история (2007); биология, химия и екология (2008); астрономия (2009). През 2010 година акцентът беше поставен върху ролята на изследователите в науката и индустрията за технологичното развитие в подкрепа на политиките на ЕС за повишаване на икономическия растеж и качество на живот. Събитията през изминалите години бяха успешни и високо оценени от обществеността и най-вече от младите хора, на които винаги се предоставят разнообразни възможности за участие.

В контекста на Международната година на химията, Европейската нощ на учените 2011 в България ще се проведе под мотото: "Учените и химията в подкрепа на икономиката и обществото". Тази година се отбелязват 100 години от удостояването с Нобеловата награда по химия на Мария Склодовска-Кюри - първата жена Нобелов лауреат и първия учен, удостоен два пъти с Нобелова награда, което е повод да се отбележи и приносът на жените в науката. През 2011 г. се навършват и 100 години от създаването на модела на атома от Ръдърфорд - откритие, променило представите ни за структурата на заобикалящия ни свят и оказало огромно влияние върху напредъка на различни по характер човешки дейности и върху развитието на икономиката и качеството на живот в съвременното общество.

източник:cys.bg

18.09.2011, 17:23 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: учени, физика, Нобелова награда

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center