1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БИЗНЕСЪТ

Е.ОН търси купувач за дружествата си у нас



Е.ОН

Германската енергийна компания E.ОН, която снабдява с ток Североизточна България, търси купувач за енергодружествата си у нас, съобщи Monitor.bg. От началото на август фирмата разпращала на различни световни енергийни компании информационен меморандум, описващ предимствата на притежаваните от нея дружества в България, съобщи сайтът LiveBiz. Пред „Монитор” от пресцентъра на Е.ОН нито потвърдиха, нито отрекоха информацията.

Слуховете за това, че германската компания иска да продаде бизнеса си тук, са от началото на годината. Тогава обаче те бяха опровергани от шефа на Управителния съвет на „Е.ОН България” Гюнтер Шуберт.

До няколко месеца държавният дял от 33% от трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, ще бъде пуснат за продажба на Българската фондова борса. Според слуховете от Е.ОН искат да придобият държавния дял от своето енерго и впоследствие да продадат 100% от ЕРП-то в Североизточна България на по-висока цена. „Това е възможно само на теория, защото предвиждаме пакетът от акции да не се продава нацяло, а на отделни лотове. Това означава, че всеки може да наддава за отделни лотове и, предлагайки по-висока цена, да придобие определено количество акции, лишавайки по този начин мажоритарния собственик от възможността да купи всичките 33%”, обясни обаче пред бизнес сайта изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.

Според запознати разговори за евентуална продажба на ЕРП-то в Североизточна България са водени и с български инвеститори, но експерти смятат, че E.ON искат да продадат собствеността си в България на чужда фирма.

Източник: Monitor.bg

17.09.2011, 11:22 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: Е.ОН, дружества, купувач

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center