1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЛЮБОПИТНО

Електронните цигари не са по-малко вредниелектронна цигара

Европейската комисия смята максимално да затрудни достъпа на пушачите до електронните цигари, пише в.Монитор. Това обяви в четвъртък пред журналисти в Брюксел комисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали. Според него вече се обмислят подобни мерки, които със сигурност ще засегнат и други от т.нар. алтернативни заместители на тютюна като никотиновите бонбони и дъвки. Причината са резултатите от редица изследвания по света, които доказаха, че електронните цигари повече вредят, отколкото помагат на пушачите. Те трябва да се избягват, понеже  съдържат токсични елементи, коментира д-р Джонатан Уитесун, пулмолог в нюйоркския университет Лангдън медикъл център.

Наистина трябва да направим нещо с електронната цигара, предупреди комисар Далии

цитиран от в.Монитое. Той разказа, че преди време, докато пътувал с нискотарифна самолетна компания, лично бил агитиран да я използва дори по време на полет, понеже нямало да пречи на останалите пътници. Тя обаче

пречи на самите й потребители

коментира комисарят и се закани да предложи законодателни мерки освен срещу електронната папироса и срещу никотиновите бонбони, които в няколко случая стигнали дори до деца.

Ако Европейската комисия ограничи продажбата или затрудни достъпа, това без съмнение ще се отрази и на българския пазар. В момента родните сайтове масово предлагат електронни цигари, чието съдържание не проверява никой. Няма и статистика какво е потреблението им у нас.

Би Би Си цитира изследване на гръцки учени, според които електронните цигари съвсем не са безвредни. Те алармират, че няма достатъчни данни как въздействат върху човешкото здраве и в дългосрочен план. Заради това в Австралия например са забранени. Все пак учените признават, че при пушенето без дим няма онези субстанции, които се отделят при изгарянето на тютюна и от които поне 50 са канцерогенни. Идеята, че електронните цигари са безопасни, идва още и от факта, че те не изгарят тютюн, а представляват литиева батерия, която засища дробовете с никотинов разтвор под формата на пара. При издишване димът наподобява този, използван при сценичните ефекти. Но проучване на Американската агенция по храните и лекарствата например откри в две от водещите марки диетилен гликол, химикал, използван в антифриза. Другите проби показаха и наличие на канцерогенните нитрозамини. Освен това различните марки съдържат различни количества от съставките. Накрая американските експерти излязоха със становище, че

електронните цигари са средства за дрогиране

и не се различават особено от истинските.

У нас обаче електронното изделие се рекламира единствено като напълно безвреден заместител на истинския тютюн. Никъде не се публикуват предупреждения за опасните му съставки.

Според еврокомисар Джон Дали Европейската комисия планира да предприеме законодателни

мерки и срещу самата индустрия

Днес цигарите ви могат да имат вкус на пина колада, на ванилия или шоколад. Искаме да премахнем този вид добавъчни вкусове към цигарите, предупреди той.

17.09.2011, 10:38 Автор: monitor.bg


Тагове: електронна цигара, Европейска комисия

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
морския
19.09.2011; 14:15
Успяха да оплюят и електронната цигара.Е,то е ясно защо. Явно много загуби претърпяват цигарените фабрики по света ,че да спонсорират тези негативни статии срещу електронната цигара.Но аз вярвам че истината ще възтържествува и електронната цигара ще оцелее.Не могат да спрат продукт който помага вече 6 години на пушачите по света.И хора които са ползвали ел.цигари го знаят най-добре.
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА