1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БИЗНЕСЪТ

Цената на земята в Добруджа скочиДобруджа

Цената на земята в Добричко се върна на пиковите нива отпреди няколко години и дори в някои райони отбелязва нови "върхове", съобщават за БТА брокери на недвижимости. Купувачи броят по 700-1 000 лева за декар при средно 500-600 лева през 2008-2009 г., посочва председателят на Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти Павлина Тодорова. Собственици вече искат по 1 500-2 000 лева за декар, за да се разделят с наследството си. По думите на Тодорова обработваемата земя в региона никога не е била толкова скъпа. 

Има голямо търсене, а предлагането е малко. Ако продавачът е склонен на добра цена, нивата може да бъде продадена много бързо - само за три до пет дни, докато бъдат подготвени документите в поземлената комисия, казва председателят на браншовата организация. Най-скъпо вървят парцелите край Балчик, където през миналата стопанска година земеделски кооперации дадоха ренти по 100-112 лева за декар.  Само за няколко месеца с 20 на сто скочи цената на чернозема и край Генерал Тошево, в близките до Добрич села Стефаново, Славеево, Пчелино. Хората, които имат спестени пари, все по-често купуват ниви вместо апартаменти, защото доходността от такива сделки е гарантирана. 

Купувачите първо питат каква рента се плаща в района, а изгодната схема е инвестицията да се върне за 10-12 години само от ренти, пояснява шефът на регионалното сдружение.  Ако тази есен и реколтата от слънчоглед и царевица е добра и рентите са високи, предложенията за продажби на ниви ще намалеят, прогнозират брокери. Земята в Добричко се окрупни и има изключително малко парцели за продажба, описва конюнктурата на пазара управителката на една от най-големите агенции за недвижими имоти в региона Костадинка Добрева.  От зимата обработваемата земя в областта е поскъпнала с 30 на сто, а в отделни землища и с повече, коментира Добрева. 

Дългосрочните договори за аренда подбиват цената на земята, коментират брокери. Според тях продавачите не могат да излязат от омагьосания кръг, защото са заплашени с плащането на неустойки. Посредниците в продажбите на недвижимости смятат, че арендните договори не трябва да са за по-дълъг срок от пет години, за да не се блокира пазарът. 

Всеки арендатор е склонен да купува земята, която собствениците предлагат, и дори сме изнудвани да сключваме сделки, контрира председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов. По думите му арендаторите предлагат много по-добри цени от земеделските фондове. Пазарът на земя не е активен не заради арендните договори, а заради високите цени, които достигнаха 700-1 200 лева за декар. Всеки изчаква да разбере дали цените ще се стабилизират или ще тръгнат още нагоре, смята председателят на браншовата организация. Той добавя, че добивите от основните култури в региона тази година са почти като миналото лято и вероятно и рентите средно по 50-60 лева за декар ще се запазят.

Източник: dir.bg

16.09.2011, 11:21 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: цена, Добруджа, земя

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА