1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

Австралия въведе трети полСмяна на пола

Гражданите на Австралия получиха правото да се определят в паспортите си не само от мъжки или женски, но и от неопределен пол, съобщи Асошиейтед прес. Новата полова принадлежност ще се отбелязва в документа за самоличност с буквата "X" ("хикс").

Наред с това оттук нататък за смяната на половата принадлежност освен желанието на самия гражданин ще е достатъчна само съответната справка от лекар. Преди, за да се промени полът от мъжки на женски или обратно, бе необходимo да се представи още документ че лицето се е подложило на пълноценна операция по смяна на пола.

Според австралийските власти подобна мярка ще помогне на хората, чийто външен вид не съответства на половата им принадлежност, посочена в паспорта, предаде ABC News. ABC припомни, че в Австралия паспортът е второстепенен документ за идентифициране на личността. По-важно е кръщелното свидетелство.  А в него промяна на пола може да бъде направена след предоставяне на документ за извършена съответна операция.През март 2010 г. жителят на Австралия Нори Мей-Уелби стана първият човек в света, чийто пол в официалните документи бе обозначен като "неопределен" (not specified). Мей-Уелби, роден като момче, по-късно оперативно си сменя пола, но впоследствие решава, че не иска да бъде и жена. Властите на щата Нов Южен Уелс се съгласяват да направят изключение за Мей-Уелби в документите, след като получават справка от лекари, че полът на лицето не може да бъде определен еднозначно.

Австралия съвсем не е първата държава, която признава хората "Х". През април т.г. Върховният съд на Пакистан взе историческото решение да узакони третия пол и всички, които не се смятат нито за мъже, нито за жени, получиха правото да посочват това в документите си. През 2007 г. парламентът на Испания прие закон, позволяващ на транссексуалните официално да променят името си в документите, без предварително да си правят операция за смяна на пола - достатъчен е документ от психолог и уверение, че в течение на две години са вземали хормонални препарати за смяна на пола.

Подобна практика съществува и в Казахстан още от 1999 г. В Иран и Бразилия операциите за смяна на пола са не само разрешени, но и се заплащат от държавата.

Източник: monitor.bg

16.09.2011, 10:28 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Австралия, трети пол

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА