1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Морски спортове за деца в рисксърфиране

Деца със специфични образователни потребности и деца в риск демонстрираха умения по управление на сърф и кану-каяк на рибарския плаж във Варна. Уменията си малдите сърфисти са придобили през лятната ваканция, когато е поставено началото на изпълнението на два проекта,целящи социалната интеграцията на деца с увреждания и деца от различни рискови групи. По първия проект са обучени  24 деца с различни видове увреждания, като повечето са с хиперактивно поведение, но в програмата има и деца с нарушения на слуха , сподели Силвия Щумпф - председател на неправителствената организация изработила прокта. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на  Министерството на физическото възпитание и спорта и е по програма „Спорт за деца в риск”Основната цел на инициативата е социланото включване на деца със специални образователни нужди.

Първите уроци на спортистите са теоретични, като те усвояват знания по  основна теория на ветроходството и безопасност на вода, допълни още Щумпф.

Един от участниците, 16 годишният Симеон Бояджиев, сподели, че е много щастлив, че вече владее морски спортове. Момчето е с увреден слух и по думите на майка му  Минка Бояджиева този физическа активност има благотворно влияние.”Всяко едно движение стимулира двигателната дейснот, включително и двигателния център на речта в мозъка, което може да подобри равнището на речевото развитие”, каза още Бояджиева, като допълни, че детето й вече  не се застоява вкъщи пред компютъра, а търси социлани контакти с връстници.

Децата от втория птроект, финансиран от Община Варна, са в неравностойно социлано пололожение и деца от малцинствен произход.Експертът по малцинствени групи Ваня Аврамова заяви, че тази дейност спомага изграждането на модел на поведение у децата, те се учат да работят в екип и да бъдат дисциплинирани.

14.09.2011, 21:10 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: деца в риск, сърф, специални образователни потребности

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center