1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ТЕХНОЛОГИИ

Компютър ни развежда из Аладжа манастирАладжа манастир

Компютър остави варненските гидове в историята. Човешкият фактор в разходките из Аладжа манастир бе заменен от 7-инчови таблети, които се справят идеално с "професията", увери се репортер на ДеФакто:ВестникЪт. Освен че е лесно за употреба , устройството "разказва" историята  с приятен женски глас, пуска клипове и дори чертае маршрути. 

Уникална по рода си мултимедийна екскурзоводска система вече е на разположение на посетителите на варненския "Аладжа манастир". Освен че е единствена в България, малко са и европейските страни, които разполагат с подобна, стана ясно при представянето й днес.  Изработена от австриеца Мартин Шварц, "Smartguide" предлага аудио-визуална информация, пакетирана в 20-гигабайтов таблет с тъчскрийн функция.  Устройството предлага пълна информация за обекта, снимки, текстово и звуково представяне, както и видео. Сред функциите на таблета е и изготвяне на индивидуален маршрут из манастира, а цялата информация е достъпна на 6 езика. Български, английски, немски, руски, полски и румънски са избрани след маркентигово проучване, но добавянето на друг език не би било проблем, подчерта създателят, който бе официален гост при представянето на "Smartguide". 

Автор на сценария и дикторските текстове, въведени в програмата, е уредникът на "Аладжа манастир" - историкът Валери Кинов, а като музикален фон са използвани църковни песнопения в изпълнение на хор "Сети Йоан Кукузел" и авторска музика на Георги Андреев. Цената за наемането на онлайн гида е 12 лева в момента, но предстои да бъде свалена, обеща във вторник кметът Кирил Йорданов.

13.09.2011, 16:54 Автор: Силвия Неделчева


Тагове: компютър, Аладжа манастир, екскурзовод

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА