1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Разкриха истината за Троянската войнаСозопол

Каменни котви, открити от водолази от подводна експедиция на Националния исторически музей край Созопол, разбиват няколко научни представи и митове около значими исторически събития. Експедицията е ръководена от д-р Иван Христов, зам.-директор на НИМ.

Находките са направени в древно пристанище, разположено западно от остров Свети Кирик и Юлита край Созопол. Формите на котвите свидетелстват, че те са използвани през ХV-ХІІ век пр.Хр. от крито-микенски, карийски или финикийски мореплаватели в епохата преди Троянската война. Досега се смяташе, че първите средиземноморски мореплаватели в Черно море са гърците, влезли в морето ни през ХІІ в.пр.Хр. Котвите от Созопол разбиват тази представа, доказвайки някои легендарни сведения, че корабоплаване в Черно море има поне едно хилядолетие по-рано, коментира проф. Божидар Димитров.

Те потвърждават, че Троянската война е избухнала не заради хубавата Елена, а заради митата и акцизите, които троянци са наложили на древните мореплаватели, възползувайки се от контрола си над Дарданелите - входа за Черно море. Котвите са от здрав варовик с красиви форми, на тях има пробити по два или три отвора. През единия е минавало котвеното въже, а през другите дървени колове, които са задирали в дъното и спирали кораба.

Всяка от тях тежи по 200 кг и очевидно са принадлежали на кораби с голяма за времето товароподемност - 150-200 тона. Не е и тайна какво са изнасяли от нашите брегове тези кораби. Преди всичко жито, но също и солена и сушена риба, кожи, дървен материал, метали (мед, желязо, сребро, олово), сол.

Източник: vesti.bg

12.09.2011, 14:01 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: мит, Троянска война, разкопки, България

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics