1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Студ в дома във ”Виница”

Духалки и климатици топлят само стаите с децата
Чакат помощ за обувки, малките имали само по чифт


дом ”Майка и дете”

Още с влизането в сградата на Дома за изоставени деца до 3 г. във "Виница", в който преди 2 седмици изгоря котелното помещение, те лъхва мирис на изгоряло и пушек. Помещението на пламналия склад изглежда като черна дупка, а лъхащата оттам миризма не се трае. Черният дим е пропълзял и до коридора за стаите с деца, където огънят е оставил следи по мазилката. И макар че навсякъде "ухае" по странен начин, стаите с малчугани са останали далеч от пламъците. В коридорите е студено, същата е ситуацията и в сервизните помещения. "Топлим само стаите, в които са децата. Включили сме всички духалки, радиатори и климатици. Трудно се поддържа добра температура с климатици, затова включваме духалки и радиатори. С непредвидените разходи за електроенергия след пожара, харчовете ни ще скочат. На всичкото отгоре и времето не е благосклонно към нас. Температурите навън са минусови. Според прогнозите ще се задържат така още една седмица", каза за "Позвънете: ВестникЪт" директорът на дома д-р Стефка Джанкова, която ни посреща. Енергийната мрежа толкова се натоварила, че дошлите да ремонтират изгорялото парно работници не могли да подкарат електрожените си. След като подали сигнал в електроразпределителното дружеството обаче, ситуацията се променила начаса.

Надеждите на ръководството на дома са, че принципалът в лицето на Министерството на здравеопазването ще помогне за покриването на очакваните високи сметки за ток и вода. Но са категорични, че ще се справят. Фирмата, която ремонтира парното, дава надежди, че до петък котелът ще заработи. Тогава ще се реши проблемът както с отоплението, така и с топлата вода. Вече я няма и водоноската в двора, защото дарение от 5 бойлера по 200 литра от варненска фирма са спасили войничетата от дежурство до полевия бойлер на военните.
Две седмици децата не излизат от техните стаи, защото във фоайето и коридорите е студено. И защото нямат... обувки. "Имат само по един чифт обувки, които са на краката им. Не са евтини обувките за малки, но имаме нужда, защото всички изгоряха при пожара в складовото помещение", казва д-р Джанкова. След инцидента дарители са осигурили и 10 електрически стенни печки, 3 климатика. Храна, памперси, шампоани и перилни препарати носят фирми и граждани почти всеки ден.
В отделението за недоносени с рев ни посреща момченце на месец-два. Така и не спира да плаче, въпреки че го държат на ръце. Температурата в стаята е 24 градуса. 151 са възпитаниците на дома. "Справихме се с кризисната ситуация. Най-трудно беше, когато нямахме и топла вода. На 3 часа носехме с бидони. Но сега вече е различно. При децата е топло, но в другите помещения не е", каза ръководителят на отделението за недоносени в дома във "Виница" д-р Яна Щилиянова. В момента там има 15 недоносени, на които не им липсва нищо. "Най-трудно беше, когато нямаше топла вода. Носехме я дотук на ръце. Иначе всеки ден си минава като всички останали", лаконична е Имрен Юнуз, която се грижи за една от групите на по-големите. Заради гостите мургаво момченце се втурва да рецитира стихче за Баба Марта, нали е 1 март. В една от групите на бебетата синеоко и бяло дете прави впечатление. Оказва се, че в дома е и неговото сестриче. Те не са с декларация за осиновяване, просто родителите не могат да ги гледат. В друга група са братче и сестриче. Пак по същата причини - бащата се разболял, а семейството имало и друго дете. Грижата за всички се оказала непосилна за семейството.
 

01.03.2011, 22:24 Автор: Силвия Пенева


Тагове: дом "Майка и дете", пожар, ръководство, надежди

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center