1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Кризата с руските туристи продължаваТуристи

260 са извозените руски туристи до родината им, след като бяха блокирани у нас, заради неуредени финансови отношения между туроператора „Алма Тур” и националния превозвач „България Ер”. Сред тях са и превозените снощи с правителствения самолет до Москва 77 летовници, съобщи Би Ти Ви.

По данни на Министерство на транспорта още около 500-600 руски туристи в Бургас и Варна чакат да бъде решен проблемът им. Точният им брой не се знае дори от туроператора, защото част от тях сами, със собствани средства, са си купили билети за други полети. 

В петък около 800 руски туристи не успяха да се приберат в родината си, след като превозвачът „България Ер” спря всички полети, поръчани от „Алма Тур”. Причината е неизплатения дълг на туроператора към првозача, който възлиза на 7 млн. лв. На летище Варна почиващите заложници бяха около 300 души. Те разказа пред екип на Дефакто:ВестникЪт, че сами поемат разноските по принудителния си престой тук.

„Дадоха ни 1 бутилка вода и 1 кроасан”, разказа майката на 10-месечно бебе Елена. „Не ни дадоха нито памперси, нито нужни консумативи за едно малко дете. А ние сме почти без пари в края на ваканцията”, сподели през сълзи Елена.

Вчера, заради кризата с руските туристи на летище Варна пристигна заместник-председателят на Федерацията по туризъм на Русия Григорий Саришвили заедно с руския консул на Варна Юрий Соловьов. Заместник-председателят заяви, че се надява нещата между двете компании да се решат възможно най-скоро по съдебен път. "Честно казано Русия не очакваше подобен проблем. Това е шок, толкова хора с деца трябва да страдат", каза пред Дефакто:ВестникЪт Саришвили.

"Обидно е, че се стига дотук. Това е наистина неочаквано и крайно неприятно. Нашите туристи проявиха хладнокръвие, но беше изключителен стрес за хората с малки деца", заяви руският консул във Варна Юрий Соловьов.

По-късно руският консул и заместник-председателят на Федерацията по туризъм  се отправиха към Бургас, за да се срещнат лично с блокираните руснаци там.

Не е ясно и кога ще могат да се приберат 170-те финландски туристи. Те трябваше да излетят вчера вечерта за Хелзинки.

Рано тази сутрин "България еър" отмени още един полет. В 5:00 часа беше планиран курс до Рига. Информацията към момента е, че полетът все пак ще бъде осъществен, но в 12:00 на обяд с латвийска авиокомпания, съобщи Би Ти Ви.

Преговорите между националния превозвач и "Алма Тур" ще продължат в понеделник. Дотогава "България еър" ще осъществява полети, само ако успее да се споразумее директно с руски или прибалтийски оператори, които да платят втори път билетите.  Другият вариант е руската авиация да изпрати собствени самолети, за което вече има издадено разрешение от Министерство на транспорта. 

11.09.2011, 10:36 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: руски туристи, криза, блокирани, летище Варна, летище Бургас

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА