1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Свещен гъсок живее във ВарнаЕгипетска гъска

Самотен мъжкар от непознат у нас вид диви гъски обитава плажа на трета буна във Варна. Птицата с окраски като очила, черен гердан на шията и пъстри зеленикави пера на гърба не прави впечатление на никого. Повечето от къпещите се в морето я мислят за най-обикновен гларус.

Гъсокът, който е смятан за свещен от древните египтяни, стърчи гордо като фараон на подводен камък. Той рови с оранжевата си човка във водораслите и хапва морски пиявици, рачета пустинничета и червейчета от счупените миди. През 15 минути едрият 6-килограмов мъжкар влиза във водата и дебне за дребни хамсии и атерини, без да се страхува от плуващите край него летовници.

"Имаме една двойка египетски гъски, но те са от вида с бежови кореми. Вероятно някой го е гледал у дома си и е избягал. Наскоро заловихме една озовала се на свобода малка патица от типа "Мандарина", която вероятно е отгледана в частен развъдник", каза директорът на варненския зоокът Тодор Христов.

Египетските гъски са пренесени от човека отдавна в Западна Европа, но у нас са рядкост. През 2009 г. любители орнитолози успяха да заснемат двойка от същия вид със сиви кореми в езерото на Южния парк в София. Засега гъсокът от Варна има шанса да крие самоличността си под пъстрите пера. Иначе отдавна да се е озовал в тава с кисело зеле с помощта на най-обикновен рибарски кеп.

Източник: 24 часа

10.09.2011, 12:03 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Варна, плаж, гъсок

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics