1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЗДРАВЕ

От Бърза помощ искат нови закониБърза помощ
Още снимки тук

Лекари от 'Бърза помощ" във Варна искат спешна среща с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Това стана ясно днес по време на среща на медиците от Асоциация на работещите в спешната помощ в морската столица с журналисти.

Варненските лекари са внесли отворено писмо с 21 предложения за промяна в законодателството относно спешната помощ на 14 юли, но още нямат резултат. 

Основните трудности с които се срещат лекарите са некоордираността с работата на телефон 112, ниското заплащане и честите случаи на насилие над медицинските лица. 

Телефон 112 дава фалшиви сигнали

"В момента се злоупотребява страшно много с телефон 112, в процес на закриване е и телефон 150, което води до абсолютен хаос в нашата работа. На 112 работят хора, които нямат медицинско образование, не биха могли да отсеят спешния адрес и много често екипите се разкарват ненужно на адреси, които не са по същество, а по същото време има нужда от нашата помощ наистина", заяви д-р Дарина Манчева, шеф на реанимационен екип в центъра за Спешна помощ, пред Дефакто:ВестникЪт. Лекарите обясниха, че в градовете, в които телефон 150 е закрит, работата на спешните екипи е твърде затруднена.

Голямо текучество на кадри

"Освен ниското заплащане, при нас е много голям проблем, че има голямо текучество на кадри, млади хора при нас не се задържат- нито лекари, нито сестри", обясниха медиците от Бърза помощ.

Лекарите често ядат бой

"Посегателство върху екипите се случва непрекъснато! Нямам дежурство без опит за посегателство върху мен. Същото е и с останалите колеги На определени места във Варна ние не ходим без полиция от години- ромските квартали, село Каменар, нощем в Морската градина, по заведенията без полиция не са ходи", д-р Десислава Кателиева. 

Едно от исканията на Асоциацията на работещите в спешната помощ е насилието на лекари да се третира от закона подобно на насилието над полицаи и прокурори. 

На ден сигналите, които получават екипите на спешната медицинска помощ са около 150, от които се обслужват 80, разсясниха лекарите. В момента в Бъраза помощ във Варна работят около 80 души на щат. 

09.09.2011, 17:59 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: лекари, бърза помощ, министър

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА