1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

ДАНС погва ”странно” богатитеПари

Хайки за българите със съмнително богатство готви властта. Данъчни, агенти от ДАНС и прокурори ще участват в акциите. На мушка ще бъдат всички собственици на имоти за повече от 500 хиляди лева, които не са декларирали големи доходи. Мерките са записани в екшън плана на кабинета в отговор на препоръките от Брюксел.

Целта е да се наложи "системно противодействие на случаите на необяснимо богатство", пише в документа, одобрен вчера от министрите. Предвиждат се също постоянни проверки на имотите на висши митничари и чиновници. Ще има хайки и в магазините за цигари и алкохол. Всички институции ще бъдат задължени да публикуват в интернет информация за предприетите действия при сигнали за корупция. Друга идея е постоянна ротация на катаджиите и граничните полицаи. Патрулите ще сменят местата си всеки ден, за да се намали рискът от рушвети.

Данъчните започват да търсят необяснимо богати българи. Заедно с агентите от ДАНС и прокурорите ще се правят непрекъснати проверки на хората, които притежават имущество на значителна стойност, без да са декларирали големи доходи. Инспекциите са част от "неотложните мерки за борба с корупцията и организираната престъпност", които бяха приети на заседанието на кабинета в сряда в отговор на препоръките на ЕК. В документа са планирани и периодични проверки на хората, притежаващи имущество на значителна стойност. Те ще се правят от ДАНС, прокуратурата и НАП и се отнасят за хора, които притежават имущество над 500 000 лева. Целта на инспекциите е да се наложи "системно противодействие на случаите на необяснимо богатство". Именно за тази цел правосъдният министър Маргарита Попова поиска промяна в закона, по-известен като "Петканов". Той обаче не мина в парламента и сега се пренаписва. Идеята бе с този закон да може да се отнема имущество и без присъда. За да се отговори на препоръките на Брюксел, ще има постоянни проверки на магазините за акцизни стоки, както и на имотното състояние на митничарите и висшите чиновници. Отделно всички институции ще бъдат задължени да публикуват в интернет информация за предприетите действия при сигнали за корупция. Записаните мерки ще имат постоянно действие, като в плана няма срок за тяхното реализиране.

В документа се предвижда още и изменение на Етичния кодекс за поведение на полицаите. За тях се създава система за ротация в чувствителните области като Пътна полиция и дирекция "Миграция", по подобие на "Гранична полиция". Това означава, че патрулите на катаджиите например ще бъдат размествани всеки ден, така че да не работят например пътните полицаи на едно и също място.

Източник: "Стандарт"

09.09.2011, 13:38 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: ДАНС, акция, богати хора

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics