1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБРАЗОВАНИЕ

Детските учителки във Варна застаряватДетска градина

Средната възраст на учителките във варненските детски градини е 45-50 години, заяви пред ДеФакто:ВестникЪт дерикторката на ЦДГ 4 Николинка Славчева. Проблемът с недостига на кадри в момента е нерешим - заплатите на детските учителки са 450 лева и младите хора не искат да работят при тези условия. Дори и дългите месеци почивка не компенсират ниското възнаграждение, отбеляза Славчева.

Броени дни преди началото на новата учебна година в града остава проблемът с местата в детските заведения, които традиционно не достигат. Материалната база е напълно подготвена да посрещне малчуганите, убедена е Славчева, а засилените проверки, които се очакват от страна на РИОКОЗ не притесняват директорката. Детските заведения ще бъдат проверявани всяка седмица, а не както досега – 2 пъти месечно. Засиленият контрол е във връзка с новата наредба за храненето на децата в детските заведения, която влиза в сила с началото на учебната година. Според главния секретар на РИОКОЗ Варна доктор Божана Георгиева, инспекцията има пълният потенциал да се справи с контрола върху материалните бази на детските градини, производителите на храни и съставките на продуктите. Единственият проблем който би могъл да възникне на този етап, посочи Гергиева, е от чисто административен характер, тъй като търговете за доставки в детските кухни са проведени преди излизането на наредбата. В тази връзка инспекцията ще подложи на засилен контрол всички производители на храни от животински прпизход в града, тъй като в голяма част от тяхната технологична документация не фигурира съдържанието на сол и мазнини.

09.09.2011, 11:43 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: детски градини, учителки, хранене, наредба

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Добрева
09.09.2011; 17:55
Да,вярно е,че детските учителки са около пенсионна възраст.Мнението на г-жа Н.Славчева не подлежи на съмнение,заплатите са ниски.Но и тези на пом.възпитателите не са високи-280 лв.А пом.възпитателите,освен задълженията си,като обслужващо звено,участват и в учебните процеси,носят солидарна отговорност с учителките за децата.ДУ работят по 6ч.,а пом.възп.по 8ч.-при същите условия/шум и т.н./.Така че и пом.възп.са ниско заплатени и с отпуските са на половината на Ду.
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА