1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Лизингът заробва 8000 варненци

Съдия-изпълнители описват фикуси и дивани заради дребни дългове
Измамници пазаруват техника на лизинг с фалшиви лични карти


лизинги

Над 8000 варненци са изправени пред съда миналата година заради неизплатени вноски на стоки, купени за лизинг. Явлението става все по-масово, научи "Позвънете: ВестникЪт". Икономическата криза обаче рязко е намалила възможността на хората да погасяват месечните си вноски, коментират юристи. Сумите на длъжниците рядко достигат до 1000 лева. В повечето случаи хората са направили по няколко вноски и делата срещу тях са за остатъка от сумата и договорената лихва. Борчлията плаща и разходите по делото, като в много от случаите те са по-големи от непогасените вноски, каза председателят на гражданското отделение на Районния съд във Варна Пламен Атанасов. Той допълни, че често за дълг от 100-200 лева, хората трябва да плащат по 500-600 лв. след приключване на делото.
Така се стига до съдия-изпълнител. Той обикновено първо прави оглед на имуществото и вещите на длъжника. Ако човек няма стара кола, която да покрие задължението му, юристите вземат климатик, диван, дрехи, дори саксии с цветята, за да съберат необходимата сума. В един подобен случай срещу 7,50 лева е бил обявен за продан стаен фикус. Съдия-изпълнителите нямат право да конфискуват само вещи от първа необходимост.
През последните години все повече варненци предпочитат да пазаруват на кредит, твърдят управители на по-големите вериги магазини за техника. Във всеки обект още на входа посрещат представители на така наречените небанкови финансови институции и предлагат оферти за покупки на изплащане. Това улеснява до голяма степен пазаруващите. При неспазване на договореностите обаче, компаниите, които са платили на търговските обекти стоките им, директно подават жалби в съда срещу клиентите си за забавяне или неплащане на лизинговите им вноски.
Не са единични и опитите за измама с покупките на изплащане. Най-масово се пробват ромите, които "пазаруват" на воля с фалшиви, чужди или откраднати лични карти - единственият документ, необходим при покупка на стока на лизинг. По данни на ОДП-Варна през последната година тези измами са намалели значително. А от началото на тази година няма засечени такива случаи.

01.03.2011, 22:04 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: кредити, лизинги, съд, дела

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА