1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЗДРАВЕ

Медицинските ни сестри плашат чужди лекариЛекари

Медицинските сестри от Източна Европа и особено Румъния и България поставят в опасност живота на британските пациенти, защото не могат да говорят английски, предупреди водещ британски лекар, съобщава БГНЕС. 

Професорът по проблемите на плодовитостта Лорд Уинстън заяви пред Камарата на Лордовете, че сестрите ни имат ограничени умения за комуникация "дори на собствения си език", което поставя в опасност пациентите. Те са били обучавани по "напълно различен начин" от сестрите във Великобритания и не са свикнали да говорят с докторите или собствените си пациенти, подчерта Лорд Уинстън. 

Поради строгите европейски закони обаче, британските институции не могат да ги изпитват за владеене на езика или дори за клиничните им умения. Смята се, че подобни тестове ще ограничат "свободното движение на работна сила". Някои страни като Франция обаче заобикалят тази забрана, като възлагат изпитването на езиковите им умения на местните власти, вместо на национални органи. Мнението на лорд Уинстън беше подкрепено от Лорд Какар, който е хирург, добавя Дейли Мейл. Според него ситуацията е "непоносима". "Не е правилно колегите да трябва да работят с тези индивиди", смятат лордовете с медицинско образование. "Но преди всичко това не е правилно за гражданите на нашата страна", които имат право да са сигурни в компетентността на персонала. 

От 22060 лекари, квалифицирани да работят във Великобритания, 722 са завършили в България. 

09.09.2011, 11:14 Автор: БГНЕС


Тагове: медицински сестри, британски пациенти, опасност за живота

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА