1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Хитрият ход на Бойко БорисовБойко Борисов


Номинирайки Плевнелиев за президент, Борисов се отърва от конкурент, който би могъл да стане опасен за него. Цветанов пък се избави от основния си опонент - Попова.
Това казва германската политоложка д-р Йохана Даймел.

"През идните месеци българското правителство ще бъде отслабено", заяви д-р Йохана Даймел по повод номинираните за кандидат-президентска двойка министри от правителството на ГЕРБ. Йохана Даймел е заместник-шеф на германското Дружество за Югоизточна Европа и следи процесите в България от няколко години насам. Според нея номинацията на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова крие следния риск: че ще се стигне до промени в два ключови ресора. "Строителството и правосъдието са от голямо значение за позицията на България пред Брюксел, защото тези ресори са обвързани със структурните фондове, реформата в правосъдието, борбата срещу организираната престъпност и надеждите за членство в Шенген", казва Йохана Даймел.

"Плевнелиев трябва да се промени" 

От решаването на проблемите в тези два ресора зависи и доверието, което България изгражда в Брюксел. Така че, според германската политоложка, въпросът е не толкова дали кандидат-президентската двойка на ГЕРБ ще спечели изборите, а как ще се отрази смяната на двама важни министри в един труден за България момент.

"С тази номинация Борисов прояви отново силен властови инстинкт. Номинирайки Плевнелиев за президент, премиерът се отърва от конкурент, който би могъл да стане опасен за него", казва Даймел. В тази връзка тя припомня, че дълго време фаворит на Борисов  за президентския пост беше вътрешният министър Цветанов. Той имаше доста добра подкрепа сред населението и с това застрашаваше позициите на  премиера. След серия от скандали обаче одобрението за Цветанов силно намаля, а с това и шансовете му за президентското място. "В същото време с номинирането на правосъдната министърка Маргарита Попова за вицепрезидент Цветанов се избавя от един от най-големите си опоненти", казва германската политоложка Йохана Даймел. Така, според нея, конфликтите в правителството стават с един по-малко.

Що се отнася до проблемите на самия Плевнелиев, те са свързани най-вече с липсата на достатъчно политически опит. Въпросът е дали един технократ ще успее да се превърне във визионер, в държавник, който води обществото и държавата. "Той трябва да се промени и да се превърне от прагматик в харизматик", обобщава Йохана Даймел.

"Аз съм на преден план, ти си в сянката ми"

Проблематично също така е отношението на премиера Борисов към президентската институция. Обявявайки кандидатурата на Плевнелиев, Борисов заяви, че той самият не се е отказал от президентското място и ще се бори за него на следващите избори. "По този начин премиерът показва колко малко цени президентския пост и на практика обезвластява Плевнелиев от самото начало. Борисов сякаш му казва: аз съм на преден план, ти си в сянката ми", коментира германската политоложка.

Според нея победата на Плевнелиев е сигурна, но на втори тур. Любопитното е срещу кого ще се изправи тогава кандидатът на ГЕРБ. "Засега независимата Меглена Кунева има незначително предимство пред кандидата на БСП Ивайло Калфин, но това много бързо може да се промени", прогнозира Даймел. Според нея от значение за Кунева е дали тя ще съумее да мобилизира достатъчно много избиратели с доброто си реноме на политик с международен опит.

В заключение Йохана Даймел обръща внимание на една положителна предизборна тенденция: "От направените досега допитвания става ясно, че подкрепата за "Атака" е намаляла силно, което мен лично ме изпълва със задоволство", казва германската политоложка.

Източник: Дойче Веле

08.09.2011, 16:56 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Бойко Борисов, Росен Плевнелиев

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center