1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Независима Македония стана на 20 годиниВойн на кон

Република Македония чества 20 години от своята независимост.

На проведения на 8 септември 1991 г. референдум над 95 % от гражданите отговориха с „да“ на въпроса: „Дали сте за независима Македония с право да влезе в бъдещ съюз на суверенни държави на Югославия“. Преди референдума на 25 януари 1991 г. парламентът в Скопие прие декларация за независимост. Първата конституция на новата държава беше одобрена на 17 ноември 1991 г. България първа призна държавата Македония, последваха я Турция, Словения, Хърватия, Русия. От 8 април 1993 г. Македония е член на ООН. Поради противопоставянето на Гърция тя беше приета под името Бивша югославска република Македония, а не с конституционното си име Република Македония.

Под егидата на ООН Скопие и Атина започнаха преговори за разрешаване на проблема с използването на името Република Македония, за което Гърция, една от провинциите на която се казва Македония, заявява, че означава посегателство спрямо историята и бъдещето й. Разговорите все още продължават.  Македония е със статут на кандидат за членство в ЕС от 2005 г. Страната е все още и в чакалнята за НАТО. Тържествата в Македония ще преминат под мотото „20 години държавност – 20 години независима Македония – заедно под едно слънце“.  Те ще започнат в 18 ч. пред сградата на парламента, където председателят на Събранието Трайко Веляноски ще предаде Декларацията за независимост от 1991 г. на гвардията. С тържествен марш, който ще премине през Триумфалната арка „Македония“ и Каменния мост, декларацията ще бъде отнесена до новия Музей на македонската борба. В сградата тя ще бъде внесена от президента Георге Иванов. С почетен залп ще бъде отдадена почит на загиналите герои. 

Първи през Триумфалната арка „Македония“ ще преминат 1 000 деца като символ на бъдещето на държавата.Пред музея актьори ще представят сцени от миналото. Около множеството нови паметници на площад „Македония“ ще присъстват актьори в костюми от съответния период, в който са живели историческите личности.На 40-метрова сцена на площада ще бъде кулминацията на тържествата – музикално-сценичният спектакъл „Македониум“, в който ще участват над 300 изпълнители.

След като премиерът Никола Груевски направи обръщение, на площада ще бъде пуснат грандиозният фонтан с паметника „Воин на кон“, който е всъщност паметник на Александър Македонски. 

Източник:dnes.bg

08.09.2011, 10:45 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Македония, празник, независимост

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА