1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Фестивалът за анимационни филми се завръщафестивал

След 20 годишна пауза Варна отново става домакин на международния фестивал за анимационен филм, който ще се проведе от 8 до 12 септември във Фестивалния и конгресен център- Варна.Това стана ясно на проведена във ФК пресконференция по повод откриването на филмовия конкурс.

„Едно време Европа се сещаше за културата на България само със споменаването на този фестивал. Трябва да се борим  ежедневно с малки крачки за културата и изкуството”,  заяви  режисьорът Анри Кулев, който е и една от главените фигури спомогнали за възраждането на фестивала.

Инициатор на събитието е Сдружение „Световен фестивал на анимационния филм”, в което членуват Анри Кулев - продуцент, художник, режисьор; Пенчо Кунчев – художник, режисьор, председател на Международната асоциация на анимационния филм (АСИФА) за България.

61 филма от 24 страни ще участват в конкурсната програма, заяви  артистът  Анри Кулев. Шест са българските филми, които са селектирани от международната комисия, два от тях са студентски проекти на режисьори от НАТФИЗ и НБУ.

Седмото издание на световния фестивал  включва още уъркшопи и изложби с комикси и шаржове. Инициатива  за уъркшопа е на режисьора Жан-Люк Слок. В своеобразни работилници ще се насърчават и стимулират творческите пориви на най-малките, като всеки ден по 10 деца ще имат привилегията да работят с известните артисти, разясни именитият български карикатурист Анри Кулев.

Жури в международен състав Йежи Кучия (Полша), Алексей Алексеев (Русия), Сяосонг (Китай), Оливие Кот (Франция) и Пенчо Кунев ще присъди най-престижната награда – Гран при, като ще бъдат присъдени още шест специални награди . Автор на статуетката е Георги Чапкънов. Вместо досегашния кукер- фигурката е на мъж с калкан под мишница.

 В рамките на фестивала зрителите ще имат възможността  да си  припомнят  в програма „Ретроспектива” български анимационни филми на Иван Веселинов, Стоян Дуков, Зденка Дойчева. А програмата  "In memorium " e посветена на големия български творец Доньо Донев.

07.09.2011, 13:44 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: Анри Кулев, фестивал за анимационен филм

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА