1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЗДРАВЕ

Половин България пие мътна водаВода

Повече от половината българи пият вода, която не отговаря на санитарните норми. В момента страната черпи от 6340 водоизточника, 300 от които са повърхностни. Едва 34% от тях обаче преминават през пречиствателни съоръжения, а останалите се обезопасяват с хлорна вар. В някои случаи това става от слабоквалифицирани хора и на око. Това води до влошаване на качеството на питейната вода, подавана от тези водоизточници, и определя не малка част от тях като рискови, признават от здравното министерство. Заедно с дълбоките сондажи общо 44% от българите разчитат на пречистена вода за пиене, но заради окаяното състояние на станциите се използват само 41% от капацитета им.

В някои региони на страната от чешмите капят различни бактерии, между които ешерихия коли и ентерококи, които директно заплашват здравето ни. За щастие тази ешерихия не е като онази, която през пролетта подлуди Европа, но също е достатъчно опасна. Според Световната здравна организация над 5% отклонение от микробиологичните показатели вече е опасно. Но според последния годишен доклад на Агенцията за околна среда периодичният мониторинг показва отклонение от 15%, като само за година е отбелязан ръст от 2% на нестандартните проби.

Най-много вода с известни и неизвестни форми на живот поглъщат в Пазарджик, където замърсяването достига 11,34%, и в Ямбол ­ 9,23%. Над 8% отклонение от нормата отчитат в Монтана, Перник и Бургас. Замърсяване над стандарта на СЗО е измерено и във Враца, Кюстендил, Пловдив, Кърджали и Добрич. Рязко се е влошило положението в Кюстендилска област, където замърсяването от 1,26% е скочило на 7%, а в Пловдивска област от 3% е стигнало до 7%. В Перник от близо 6 процента отклоненията са стигнали 9. Агенцията по околна среда вече настоятелно препоръча на Пазарджик, Кюстендил и Монтана да изградят или да модернизират пречиствателните си съоръжения. На другия полюс сред отличниците са София, Русе и Шумен, където по този показател пият най-чистата вода. Също така и Видинска област, която успя да свали замърсяването от 20,6% на 1,93%, и Габровска област, където от 21,9% то е спаднало до 4,38%.

В повечето случаи водата наистина е безвредна, само че има отклонение по т.нар. органолептични показатели. Тя има цвят, мирис и е мътна. Затова, макар и да не ни вреди, тя ни кара да се притесняваме всеки път когато пълним чашата от крана и да се мръщим гнусливо.

Източник: monitor.bg

05.09.2011, 11:20 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: вда, България, качество

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА