1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЗДРАВЕ

40 % от европейците имат психично заболяванеЕвропа

Близо 40 на сто от европейците страдат от различни психически заболявания, съобщи Ройтерс, като се позова на проучване на Дрезденския университет. Около 165 млн. души на Стария континент, или 38% от цялото му население, страдат от депресия, превъзбуденост, безсъние, алкохолизъм или деменция, се посочва в резултатите от проучването.

 То обхваща 30 държави - 27-те страни членки на ЕС, Швейцария, Исландия и Норвегия - в които живеят общо 514 млн. души. Едва една трета от болните се подлагат на терапия или вземат необходимите лекарства.Затова тези заболявания се превръщат в огромен икономически и социален товар, който се измерва в милиарди евро годишно. ”Психическите разстройства са се превърнали в най-голямото здравно предизвикателство за Европа през XXI в.”, изтъкват авторите на доклада. Екипът от учени, ръководен от Ханс Улрих Витхен от Дрезденския университет са анализирали близо 100 различни психически и неврологични заболявания. 

 Проучването бе публикувано от Европейския колеж по невропсихофармакология. Според Световната здравна организация към 2020 г. депресията ще се превърне във второто по разпространение заболяване в света. Според Витхен в Европа групата на неврологичните и психическите заболявания вече е най-големият източник на ”натоварване върху здравното състояние на хората”. Още през 2005 г. последиците от масовото разпространение на психически и неврологични заболявания е било изчислено на 386 млрд. евро годишно. 

Източник: vesti.bg

05.09.2011, 11:08 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Европа, изследване, психични заболяванич

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА