1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

ГЕРБ издигна Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев е кандидатът на ГЕРБ за президент. Кандидатът за вицепрезидент е министърът на правосъдието Маргарита Попова. Това обяви лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов на пресконференция. Представянето на кандидатите на управляващата партия преминава при огромен медиен интерес. За следващите президентски избори кандидат-президентът ще съм аз, заяви отново Борисов.Той обясни, че президентската двойка е избрана така, че в правителството да не се получи вакум. В МРРБ има много силен екип и това е достойнството на Плевнелиев, че успя да постигне това, каза Борисов.

По думите му Маргарита Попова е избрана за кандидат за вицепрезидент, защото съдебната система е Ахилесова пета на България. Попова е доказан магистрат и тя може да промени това заради контактите си в съдебната система и в Брюксел, каза Борисов.

Още веднъж днес в 14.00 ч аса водихме разговори с Росен Плевнелиев и няма по-подходящ кандидат, посочи той.Премиерът съобщи, че ще обяви имената на новите министри в сряда на заседанието на Министерския съвет. Двамата министри ще подадат оставка, за да може да бъдат избрани нови хора на тяхно място и работата да продължава, отбеляза премиерът.

"Като президент ще бъда активен, действен – не се впечатлявам от общи думи и парламентарни лозунги. Като президент ще работя за това всички български граждани да определят дневния ред на българските институции", заяви Плевнелиев и добави, че "няма да политиканства и да влиза в политически интриги". Маргарита е символ в поледните 20 години на борбата срещу корупцията, каза той за кандидата за вицепремиер Маргарита Попова. Ние с нея ще сме екип, както сме били и досега в правителството, подчерта той. Като президент аз няма да мълча, каза още Плевнелиев. Определян като успешен бизнесмен и технократ, според публикации в медиите той е поканен в кабинета от сегашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков. Днес Дянков също бе на представянето, като обясни, че кандидатите за президент и вицепрезидент са му приятели. Преди да стане министър Росен Плевнелиев беше управител на "Бизнес парк София". "От първия ден се занимавам с едно и също нещо – задаване на приоритети, с нов тип политика без политизиране и политиканстване, при която се постигат конкретни резултати за обществото и хората. За да се постига прогрес, трябва да има точни цели, ясни измерими критерии на прогреса и да може обикновените хора в тази държава да видят, че нещо се случва", каза Плевнелиев в интервю преди дни, запитан за бъдещето си в управлението. През двете години като регионален министър той не се поколеба да се ангажира с твърди срокове за строителството на магистрали. Обяви се против презастрояването, подкрепи събарянето на незаконните постройки и заяви, че няма недосегаеми в това отношение. Преди седмица бе директен за хитруването на общините, като заяви, че "ако няма точни цифри, които да съвпадат от три различни източника, ние няма да налеем и един лев".

Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в Гоце Делчев. Завършва Математическа гимназия в Благоевград и Изчислителна техника в Технически университет в София. Още като ученик печели първи места на местни и национални състезания по програмиране. Първата му работа е като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника.

След промените у нас решава да замине за САЩ, за да продължи там научната си работа, но му отказват виза с обяснението, че е в рисковата група за имигранти, тъй като няма никаква собственост, както сам разказва в интервю. През 1990 г. започва да се занимава със собствен бизнес. Основава и управлява последователно строителната компания "Ирис Интернешънъл" АД, "Линднер България", "Бизнес Парк София" EOOД, "Резиденшъл Парк София" OOД и още няколко компании. От 1991 до 1998 г. работи в Германия като съсобственик на строителна фирма, която става подизпълнител на голямата германска компания "Линднер". Бизнес парк София, който той започва и управлява, е най-големият частно финансиран проект в областта на недвижимите имоти в България. Росен Плевнелиев е женен, има три момчета.

Маргарита Попова е родена на 15 май 1956 г. в София. Завършва Немската езикова гимназия "Б. Брехт" в Пазарджик. Следва Българска филология и по-късно Право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Юридическата й кариера започва през 1990 г. като младши прокурор, по-късно е районен прокурор в Своге и окръжен прокурор в София. През 2006 г. стана е говорител на главния прокурор Борис Велчев.  От 21 февруари 2007 г. до 27 юли 2009 г. е прокурор във Върховна касационна прокуратура, ръководи и отдел "Противодействие на престъпленията против финансовата система на Европейския съюз".

Източник: vesti.bg

04.09.2011, 16:21 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: ГЕРБ, кандидат - президент

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center