1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Заселват изчезнал вид коне в РодопиРодопи

Изчезналият за България вид диви коне тарпани ще бъдат заселени в Източните Родопи. Това ще стане в рамките на проекта „Новото тракийско злато", като се очаква тарпаните да пристигнат днес или най-късно утре от Холандия. Първоначално ще бъде заселено едно стадо и три отделни мъжки коня, като постепенно те ще бъдат научени да живеят сред флората и фауната на Източните Родопи.

Как ще стане това, разказва Христо Христов, който отговаря за биоразнообразието в този район: „Харемът включва един мъжки, шест женски - съпруги. Те ще имат четири кончета. Това ще стане ядрото, с което ще започнем работа, тоест притегателният център. Към този харем ще има и три млади мъжки от съвсем различни хареми, генетично далечни от тях, които ще отглеждаме в мъжки клуб. Мъжкият клуб ще бъде както си е по природен начин - в друго ограждение на 5 км от основаната единица. В момента, в който имаме отделени мъжки, изгонен от харема, това ще стане по-догодина - първите ще бъдат три мъжки от Холандия, които ще бъдат изгонени - ще ги вкараме в този мъжки клуб. А когато женските са готови да се отделят от харема и да се започне създаването на нов харем, ще опитаме да направим втория харем с един от тези генетично далечно мъжки".

Най-големият проблем, с който тарпаните ще трябва да се справят, са вълците, които не се срещат в Холандия. Първоначално те ще бъдат пазени от хищниците със специална ограда, по която тече слаб ток, а след като свикнат с останалите особености на флората и фауната, в стадото им ще бъде причислена женска от друг вид, която да ги научи да се справят с вълците.

Източник: Дарик

04.09.2011, 12:49 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Родопи, коне, изчезнал вид, заселване

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics