1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Искаме си дълга от ЛибияБойко Борисов

България ще си поиска от Либия дълга, който беше опростен със споразумението за връщането на българските медицински сестри, пише monitor.bg. Бойко Борисов е настоял да бъде преразгледано споразумението по време на срещата на лидерите в Европейския съюз, която се проведе в Париж в четвъртък.  Според Борисов условията на споразумението са рекет. Става въпрос за 56,6 млн. долара, които се вляха във фонда за компенсации на семействата на заразените със СПИН деца от Бенгази. „Българската държава ще настоява този дълг, който е за десетки милиони, да ни бъде върнат, тъй като България по никакъв начин не трябва да загуби тези пари. Тогава това споразумение бе обявено за успех, и то наистина е така, тъй като нашите сестри си дойдоха, но цената е огромна за това”, каза Борисов вчера в Пловдив. На форума той е настоял още да се гарантира сигурността на всички тези, които отиват да помагат в Либия – било лекари, строители, военни, специалисти и други, защото България е много пострадала от това.  Чрез външния министър и нашите посланици България ще постави въпроса за компенсации от Либия за медиците и възстановяване на изгубените концесии след стабилизиране на ситуацията там.

Страната ни е готова да подкрепи новата власт в Либия с изпращането на медицински екипи, както и с обучение на новите либийски полицейски сили. Радвам се, че най-накрая президентът Георги Първанов призна, че след приемането на България в ЕС през 2007 г. тройната коалиция трябваше да подаде оставка, коментира Борисов пък в интервю на БНТ. Тройната коалиция не беше работеща коалиция за България. Мога с часове да говоря за наследството, каза още той. Според него президентът омаловажава важните неща, постигнати от кабинета. Има толкова видими неща, които всеки добър политик не би трябвало да ги омаловажава, защото той самият ще изглежда смешен и това прави в момента президентът.

Как да каже за спортната зала, че не е хубава, да речем, че Южната дъга, която строим в момента, не е добра или че по магистрала „Люлин”, като минеш, не е хубава, добави премиерът. По-късно вчера той даде името „Марица” на новата газова турбина на „ЕВН Топлофикация" в Пловдив. Втората парна турбина бе кръстена от премиера на Долна Австрия Ервин Прьол - „Сиси”. Това е галеното име на съпругата на император Франц Йосиф – кралица Елизабет, обясни Прьол. „А така наричат и съпругата на премиера на Долна Австрия, така че с един куршум – два заека”, обясни Борисов.

03.09.2011, 11:15 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: България, Либия, дълг

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center