1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

По-добре сме от Румъния!Плаж

По-ниските такси и данъци, толерантното законодателство и стабилната икономическа политика са козовете, на които българите залагат във "войната" от дистанция с румънците. Ходим на почивка на българското крайбрежие, регистрираме си колите там и си местим фирмите в Русе. Как успява България да ни задмине почти във всичко?

Това пише румънският вестник "Адевърул", който сравнява страната ни с нашата съседка, цитиран от „24 часа”. Брегът на Черно море, летен сезон 2011-а. Българските курорти са посетени от 2 милиона чуждестранни туристи. Те се настаняват в 5-звездни хотели, които предлагат ол инклузив, с външни и вътрешни басейни, зали за фитнес и СПА центрове. А Румъния посреща само 1 милион туристи годишно. Хотелите по крайбрежието й са още от комунизма и приемат само 300 000 чужди туристи, които са принудени да прекарат почивката си с маски заради миризмата от планините водорасли, гниещи на плажа. Българите ще имат тази година най-добрия сезон от 10 г. насам с ръст от 14% на броя на туристите спрямо 2010 г. В икономически план това положение се изразява много по-просто: те ще спечелят 2,7 милиарда евро от туризъм, като тази индустрия допринася с 10% от БВП. В Румъния делът на туризма е само 2%. Благодарение на по-малките такси и данъци и на по-ниските разходи за комунални услуги българските хотелиери могат да предложат много по-конкурентни цени от румънските.

И по европейски фондове съседите на юг ни изпревариха. В края на 2010 г. усвояването им в България бе 10,2%, докато в Румъния то е 8,6% - най-ниското равнище в общността. Друго голямо предимство на българите е плоският данък от 10%. По-ниските данъци при съседите накараха много собственици на фирми от Румъния да преместят дейността си в България. Броят на компаниите с изцяло румънски капитал, които са регистрирали централите си в съседната държава, е 272 според Националната агенция за приходите в София. Броят не изглежда голям, но е нараснал 8 пъти за една година. Очевидно Румъния губи от тези премествания, защото не инкасира таксите и данъците, които тези дружества биха платили.

Според публикацията Doing Business 2010 на Световната банка България заема 51-о място сред "най-приятелските" страни за бизнес - позиция, която тя запази от миналата година. А Румъния загуби още две места тази година, падайки от 54-о на 56-о място. България стана атрактивна и за покупки. Ниските цени накараха много румънци около границата да ходят на пазар в българските супермаркети, макар че плащат за винетка.

Също така се оказва, че имаме по-голямо доверие на българите и когато става дума за банковата система. Депозитите на чужденци в България са нараснали съществено за последните 2 месеца, а според банкери това се дължи на по-големите суми, внасяни от румънски и гръцки граждани. И при регистрациите на коли положението е същото - от Букурещ към Русе. 150 000 автомобила (3% от автопарка) на румънски граждани са регистрирани в България. Причините са прости. Разходите за регистрация там на кола с мощност над 2000 куб. см са близо 1000 евро за юридическо лице и 1200 евро за физическо. В Румъния те започват от 2150 евро и скачат до 6000 евро в зависимост от годината на производство. Ако погледнем цените за ток и газ в Румъния и България, забелязваме, че сметките за ток са по-високи при нас. При газа обаче везните клонят към Румъния, защото тя покрива 80% от нуждите си със свой добив, докато българите внасят от Русия близо 90%. Тук важна е степента на зависимост.

Да си припомним януари 2009 г., когато руснаците спряха за 3 седмици доставките на газ за Европа. Румънците не бяха много засегнати, а българите трябваше да затворят училища, болници и голяма част от индустрията си, отбелязва още румънският вестник.

03.09.2011, 10:46 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Румъния, България, икономика

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics