1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЗДРАВЕ

Поредна родилка изгуби бебето си във Варналекарска грешка

Още една родилка не успя да чуе новороденото си дете  да проплаче във  варненската болница „Св. Анна". Роднините на 36-годишната Борислава Митева смятат, че жената е станала жертва на лекарска грешка
 Екип на Дефакто:вестникЪт се срещна със зълвата на родилката-Златина Митева. Разстроена,  тя представи хронологията на трагичния случай, като изрази убеждението си, че фаталният край е заради неглижирането и недоглеждането на медицинския екип.

„Ако не бяхме алармирали медиите, никой нямаше да разбере, че жена е родила мъртво бебе в тази болница.” категорична бе Илиева.

Борислава постъпила в родилното отделение 4 дни след термина си - на 29-ти август. Състоянието и е било напълно стабилно. Около 22 часа лекарите  са и дали медикамент за предизвикване на раждане.  На следващия  ден  в 11 часа  са й  поставили   системи и са я включили към апарат, който следи сърдечните тонове на бебето, но притеснената майка забелязала, че тоновете падат от 140 на 110. Борислава се оплакала на дежурните медици,  а акушерката й отговорила, че няма нищо обезпокоително, разказа Златина Илиева.

Въпреки молбата на майката за лекарска намеса, медиците изключили Борислава от апаратурата към 15 часа и я оставили да чака, при условие че до този момент тя имала 3 см разкритие. В 20 ч. дошла нощната смяна, прегледали я отново и й казали, че бебето няма тонове. Докторът заявил, че 90% е мъртво и имало 10% шанс детето да е живо.

Зълвата разказа още пред репортер на Дефакто:ВесникЪт, че лекарите отново сложили системи на родилката, за да извадят вече мъртвото бебе от утробата й. Изваденият плод е  бил с увита пъпна връв и  с тегло 2 400 грама. Лекарите дори показали детето на майката, за да се убеди, че не се е родило живо.

Златина коментира, че бебето е било  розово, а не посиняло, което  според логиката й е признак, че е можело да бъде спасено.

„Лекарите се отнесоха лековато към случая й, тъй като това и е трета бременност и те не са очаквали усложнения”, допълни роднината на Борислава.

При редовните прегледи на бременната се е установило, че околоплодните води са малко и е имало очаквания бебето да се роди около 2 700 грама.” Това е наблюдавана бременност, ако имаше усложнения, самите наблюдаващи  лекари щяха да й предложат аборт или друго решение", допълни зълвата.

За Борислава това е трето раждане, тя има деца на възраст 14 и 18 години. По думите на Златина фактът,  че снаха й е взела решение за трето дете е показателен колко силно го е желаела и чакала. Митева е родила двете си деца в същата болница и този път отново настоявала да роди в „Св. Анна”, въпреки съветите на роднините си .

Златина Илиева смята, че бебето е можело да бъде спасено, но лекарското недоглеждане между 15 и 20 часа  е довело до нелепата смърт на детето.

Близките на Борислава са твърдо решени да заведат дело срещу родилното отделение на болница "Св. Анна".

02.09.2011, 19:14 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: бебе, усложнения, акушерка

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center