1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
КРИМИНАЛЕ

Германец пази българско поругано гробищеГюнтер
Още снимки тук

Германец пази поругано гробище в изчезнало село в Добричка област, научи Дефакто:ВестникЪт.

61-годишният Гюнтер открил село Прелог преди няколко години. Селището било изостваено през 1960 година. Чужденецът се натъкнал на извадени кости от гробовете и решил да ги събере, за да не бъдат поругавани от иманярите, които обикновено търсели златни зъби.

Изоставеното село се е казвало Прелог. Мястото, където е било селището се намира близо до село Стожер, по пътя за Албена. Единствените признаци, които напомнят, че тук някога е имало живот са останките от чешма и разровените гробове.

Гюнтер има къща, на около километър от селото. Той живее в района от 5-6 години. Преди ококоло 3 лета германецът се натъкнал на поруганото гробище, докато се разхождал из останките.

“Израстнал съм в близост до гробище и за мен това е място на спокойствие”, сподели пред Дефакто:ВестникЪт Гюнтер.

“Първо забелязах два гроба, които бяха разкопани, после още един” разказа пенсионерът.

“Бях възмутен, когато видях отворените гробове и разровените кости! По този начин тази обител престава да бъде място на покой“, изказа разочарованието си германецът.

„Смятам, че иманяри са търсили злато“, разясни Гюнтер. „Най-вероятно са искали да намерят златни зъби, тъй като на черепите им липсва долната челюст. Не знам дали има друга причина, заради, която може да се извърши такова нещо“, допълни немският гражданин.

„Не съм виждал тук да идват хора на гробовете“, разказа пред Дефакто:ВестникЪт Атанас Иванов, горския в областта. Добричлията разказа, че преди 5 години са направили паметник край изоставеното село във формата на кръст, но оттогава не е забелязвал никой да посещава мястото, освен Гюнтер.

Горският потвърди мнението на германеца, като каза, че разравянето най-вероятно се дължи на набезите на иманяри.

След като намира останките от на жителите от село Прелог, Гюнтер решава да ги събере и да ги запази, за да не се обругава паметта им.

“Взех ги с идеята един ден да ги погреба, за да бъдат сложени там, където трябва”, разказа германецът.

На въпроса защо германецът не е уведомил органите на реда, Гюнтер заяви, че според него никой няма да му обърне внимание.

„Последната дума за съдбата на костите имат хората, които живеят в околността. Те трябва да решат дали се погребат отново или останките да се заровят под кръстове, някъде другаде“, каза Гюнтер.

В момента костите на починалите български деди се пазят близо до къщата на германеца, който е направил нещо като музей и ги съхранява. 

02.09.2011, 16:14 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: германец, гробище, поругано, село

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center