1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЗДРАВЕ

Родилка изгуби бебето си във ВарнаБременна жена

Родилка изгуби бебето си във варненската болница „Св. Анна". Роднините на 36-годишната Борислава Митева смятат, че жената е станала жертва на лекарска грешка, съобщи регионалното издание на "Труд" и на "24 часа" - „Твоят ден".

Борислава постъпила в родилното отделение 4 дни след термина си - на 29-ти август. Тогава състоянието на бебето било нормално, на следващия ден обаче то било извадено мъртво от утробата на майката. Лекарите обясниха, че жената е добре и засега няма усложнения. Близките й обаче са решени да заведат дело срещу цялото отделение.

Веднага след като постъпила в болницата около 22 часа в понеделник, лекарите дали на Борислава лекарство за предизвикване на раждане. На другия ден в 11 часа я сложили на системи. До 15 часа я държали на системи и на апарат, с който се слушат тоновете на бебето. Майката предупредила лекуващите я, че тоновете падат от 140 на 110, а после пак се качват, на интервали. Акушерката отвърнала, че това е  нормално. „Изключили Борислава от апаратурата и я оставили да чака, при условие че до този момент тя имала 3 см разкритие и са били наясно с това. В 20 ч. дошла нощната смяна, прегледали я отново и й казали, че бебето няма тонове. Докторът заявил, че 90% е мъртво и имало 10% шанс детето да е живо", разказва зълвата на Борислава - Златина Илиева.

След като й сложили системи отново, след 15 минути се започнали адските болки, за да бъде извадено от утробата на родилката мъртвото вече бебе. Лекарите изродили момченце с тегло 2 400 грама, с пъпната връв, увита два пъти около вратлето му. Те дори го показали на майката, за да се убеди, че не се е родило живо. „Бебето не било синьо, а розово, с нормален цвят! Нашата логика е, че то ако е починало, е починало много скоро и е можело да го спасят", обясни Златина. Според нея един от лекарите заявил, че може би така било по-добре, тъй като плацентата била малка, а бебето тежало под нормата и дори да било живо можело да има аномалии.

„От самото начало на бременността се знаеше, че околоплодните води са малко и очакваха бебето да е малко, около 2 700 грама. Това е наблюдавана бременност, ако имаше усложнения, самите наблюдаващи й лекари щяха да й предложат аборт или друго решение", каза още Илиева. Тя, както и майката на Борислава, смятат, че бебето е можело да бъде спасено, но е починало поради недоглеждане в часовете между 15 и 20 часа. Двете жени са убедени, че някой от лекарите е очаквал пари на ръка, за да наблюдава внимателно Борислава. За Борислава Митева това е трето раждане - тя има две деца на 15 и на 18 години, които е родила в същата болница без никакви усложнения. Затова и този път настоявала да роди в „Св. Анна". Лекарите са категорични, че са спазили алгоритъма при този тип преносени раждания.

„Тъй като жената не е получила родова дейност, въпреки дадената й таблетка и системите, системата е била изключена в 15 часа. Тогава родилката е имала регистрирани тонове, а при прегледа в 20 часа вече не е имало тонове. В този интервал от време нещо се е случило, най-вероятно е започнала спонтанна родова дейност. По време на израждането се видя, че родовите пътища не бяха добре подготвени, а бебето се роди с двойно усукана около врата пъпна връв - най-вероятно това е причината за смъртта на плода. При движението му тази връв се е затегнала и бебето се е удушило още в утробата на майката", обясни д-р Скочев. Според него дори и след израждането бебето да е било розово, това не е показател, че може да бъде спасено. Лекарят е на мнение, че в случая не е било възможно обдишване или друг метод, за да се вдъхне живот на детето. Според него след раждането плацентата не паднала и се наложило да бъде извадена. Установило се, че тя е малка, тънка и с нарушена структура, което, според д-р Скочев, вероятно също е спомогнало за фаталния край.

Източник: 24 часа

02.09.2011, 12:57 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Варна, "Света Анна", родилка

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
weqnvpw
17.09.2011; 16:51
UU0jt3 , [url=http://jthqefthpiwm.com/]jthqefthpiwm[/url], [link=http://xjiudapnkiim.com/]xjiudapnkiim[/link], http://dquhvytrqqfh.com/
zgtzle
17.09.2011; 13:45
Nd7wP3 <a href="http://jsoqrfjvzawj.com/">jsoqrfjvzawj</a>
Lexus
15.09.2011; 06:47
Ho ho, who wluoda thunk it, right?
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics