1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Евтаназията остава забраненаНародно събрание

Доброволната евтаназия на хора остава забранена в България, съобщава monitor.bg. След близо тричасови дебати депутатите отхвърлиха вчера на първо четене внесения законопроект на социалиста Любен Корнезов, който предвиждаше неизлечимо болни да могат да прекратяват живота си по собствено желание. 59 народни представители бяха против текстовете, а 29 се въздържаха.

„За” евтаназията гласуваха 13 депутати от различни парламентарни сили, като числото на нещастието се появи на таблото само час след като в разискванията парламентаристите вкараха и сатаната. Павел Шопов от „Атака” заподозря, че вместо Любен Корнезов от трибуната говорел дяволът, тъй като идеята за евтаназия била „богохулна, богоборческа и човеконенавистна”. Той заклейми социалиста като атеист.

„Явно вие лично се познавате със Сатаната”, предположи пък Корнезов и попита Шопов откъде са им контактите и заключи, че който го е страх от отвъдното, хич да не гласува. Извън теологичните въпроси народните представители влязоха в конфронтация и за смисъла на лекарската професия.

„Кой медик ще се съгласи да бъде палач и ще спи спокойно след това”, попита синият Ваньо Шарков. От ГЕРБ, които също масово бяха против евтаназията, цитираха и Хипократовата клетва, която забранява прекъсването на живота на болния. Според Лъчезар Иванов от мнозинството с приемането на текстовете щяла да се загуби „бялата лястовица на надеждата”. „Няма ли право човек да реши поне кога да си отиде от тази грешна земя”, изпусна емоциите си пък Корнезов.

02.09.2011, 11:34 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: евтаназия, дебати, народно събрание

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics