1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Франция изгони още наши циганиДепортиране

Властите във Франция продължават с експулсирането на роми от страната, съобщава news.bg.

Мащабна акция за премахването на ромски лагер е била осъществена в района на гара Сен Дени. Ромите са били извозени с влакове от RATP, френската държавна компания, управляваща средствата за масов транспорт в Париж и Ил дьо Франс.

Железницата е предоставила транспост, за да се преместят циганите от Сен Дени до Ноази льо Сек, съобщава France Info. Около стотина роми, предимно българи и румънци, са били преместени от лагера.

Снощи около 18, 30ч.  от Франция у нас са депортирани около 150 цигани, пише news.bg. 

Според Liberation ромите са пътували с трамвай на железницата на няколко групи. Първите курсове са били осъществени рано сутринта в сряда. В охраната на ромите са били ангажирани голям брой полицаи, но до инциденти не се е стигнало.

Вътрешният министър на Франция Клод Геан заяви, че не е е в течение на събитията на Сен Дени. Той увери, че по случая ще има проверка, която да установи дали са извършени незаконни дейности.

От френската комунистическа партия коментираха, че случилото се с ромите им напомня на депортациите на евреи по време на Втората световна война.

Критики прозвучаха и от редица други политици. Жан Пол Юшон, лидер на социалистите от Ил дьо Франс, определи станалото като нехуманен и брутален акт. Той настоя за пълно разследване на случая, което да изясни виновниците за незаконното по думите му транспортиране на ромите.

Сесил Дюфло, председателката на френската Зелена партия, се обяви категорично против акцията в Сен Дени. Тя напомня най-мрачните часове от нашата история и извиква ужасяващи спомени, допълни политикът, подчертавайки, че е отвратително обществен транспорт да се използва за подобна полицейска акция.

01.09.2011, 16:50 Автор: news.bg


Тагове: Франция, роми, депортирани

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА