1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Хората протестират, областният им се караШистов газ

Стотици хора от цяла Североизточна България се събраха на протест във Варна срещу проучването и добива на шистов газ, предаде репортер на Дефакто ВерстникЪт. Сборният пункт на недоволстващите бе "Козирката", срещу катедралния храм "Св.Успение Богородично".

"Опасността е огромна, дори и от самото проучване, защото в земята ще се вкарат около 700 опасни химикала", заяви пред Дефакто:ВестникЪт организаторът на протеста Филип Филипов.

По думите на Филипов протеста има за цел да представи позицията на гражданското общество, по отношение Решение № 427 от 16 юни 2011, с което министерският съвет разрешава на американската компания „Шеврон“ да прави проучвания за шистов газ, на територията на Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна за срок от 5 години. Според активиста разрешението е дадено без извършена оценка за въздействие върху околната среда и без информираното съгласие на населението в проучвателните райони.

Недоволостващите са на мнение, че е добре да се ползва опита на другите европейски страни и на някои щати в САЩ, където проучването и добива на енергийния източник е забранено. Като пример те посочиха Франция и Великобритания. 

"Там където се осъществява този добив земята е просто неизползваема за нищо друго. В случая, когато става дума за Добруджа това за мен е безумие", изрази възмущението си Боряна Грънчарова.

Множеството премина по централните улици на Варна и шествието завърши пред сградата на Областна администрация.

Въпреки скандиранията на тъплата, областният управител Данчо Симеонов не излезе сред хората, а покани някои от протестиращите при себе си. След разговора стана ясно, че областният им се е скарал заради шума, който са вдигнали по улиците.

01.09.2011, 15:10 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: шистов газ, Варна, протести

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center