1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БИЗНЕСЪТ

14 млн. евро на ден харчат туриститеМоре

По 14 млн. евро на ден харчат туристите по морето през август. Това съобщи Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара. В последните десетина години толкова силен август не сме виждали и това доведе още индивидуални посетители, привлечени от дългосрочната добра метеорологична прогноза. Шефът на камарата обясни изчисленията си. При средна заетост през август от 80% на легитимно регистрираните хотели по морето (600 хил. легла) и средна цена на престоя от 30 евро на ден, дневният приход от черноморския туризъм възлиза на 14,4 млн. евро дневно. Според експерти освен това по ресторанти, сергии, кръчми и магазини туристите оставят още, пише monitor.bg.

Средният ръст на посетителите по черноморските курорти се очертава да е около 15 на сто, отбеляза Тончев, като българите са се увеличили с не повече от 6 на сто. Според шефа на камарата нашенците са уморени от лошото обслужване по хотелите ни, включително и висококатегорийните. Независимо от повишаването на цените в Гърция това лято още повече българи предпочетоха да отидат там, защото никой не ги тормози по плажовете, защото се държат с тях като с желани гости, а не като с досадници, които от време на време изискват качество на обслужването.

У нас обаче все повече хотелиери се усетиха, че приходът се увеличава от допълнителни атракции и занимания и затова предлагат на групи разходки до интересни места. Тези разходи могат да достигнат до 50% от сумата, платена за почивката. Най-много харч на място генерират балнео- и СПА процедурите, като осреднената стойност на един масаж например е около 50 лв. Когато гостът се запише за цял пакет по време на ваканцията си, той може да варира от 200 до 800 лв. и реално да надхвърли платената сума за самия престой.

Средната заетост за този летен сезон ще е около 60% за цялото Черноморие, като за отчетен срок Цветан Тончев смята 120 дни – от началото на май до края на септември. Окончателните резултати ще зависят пряко от времето в последния почти летен месец, когато цените са свалени с около 40-50 на сто, а хора с ограничен бюджет само изчакват прогнозите за времетоза да отидат. Каквито и оферти да правим, за да разширим крилата на сезона, факт е, че в световен мащаб 70% от всички почиващи избират месеците юни, юли и август. И Испания, и други популярни дестинации измисляха всякакви чудеса, за да привлекат туристи по друго време. Идват, но 70-те процента продължават да отдъхват в разгара на самото лято. У нас с най-постоянен приток на гости са хотелите, които предлагат балнеология и при поморийските например сезонът може да надхвърли 200 дни. Услугата обаче е ориентирана към здравето, а не към традиционния отдих, подчерта Тончев.

Общите приходи от чуждите туристи са били около 2,7 млрд. евро за миналата година, но ще надхвърлят 3 млрд. евро през тази. Българите ще са оставили над 1 млрд. лв. за този сезон, прогнозира шефът на туристическата камара.

През това лято цените на квартирите по морето започваха от 5 лв. с минимални битови удобства и без закуска и достигат до 30 лв. за стая със самостоятелен санитарен възел, телевизор и други екстри. Над 50 на сто от собствениците на квартири и на къщи за гости обаче не плащат никакъв налог. Отговорността за притискането на тези хора е на кметовете.

31.08.2011, 10:35 Автор: monitor.bg


Тагове: туристи, пари, море

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center