1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Щанд информира за шистовия газ във ВарнаИнформационен щанд

Откриха информационен щанд относно последиците от прочуването и добива на шистов газ във на входа на Морската градина във Варна, научи Дефакто:ВестникЪт. Инициативата е на народния представител на ПП Атака Димитър Карбов.

Щандът ще бъде отворен в рамките на една седмица от 29.08 до 05.09 от 10:00 часа до 21:00 часа. Поканени са участници и от неправителствени организации, които ще излъчат специалисти по темата, за да могат да отговарят на въпроси от гражданите. По този начин всеки ще може да се запознае детайлно с процеса на добиване на енергийния източник, информират организаторите. Те смятат да продължат инициативата, ако се окаже, че интересът е голям. Предвидено е в следващите дни да се прожектира и филм относно технологията за проучването и добива на шистов газ. 

Информационният щанд- част от предизборна кампания?

На въпрос, зададен от Дефакто:ВестникЪт, дали кандидатът за кмет се притеснява от това, че инициативата ще се изтълкува като част от предизборната кампания, Карбов отговори, че в никакъв случай няма такива опасения, тъй като ПП Атака се занимавала с проблема от няколко години. "Може би ще има такива, които ще ни обвинят, но в крайна сметка позицията ни е ясна и категорична, заяви народният представител. "Самите проучвания също са вредни! Ние сме категорично против темата шистов газ да се отваря в България", заяви Карбов. Той допълни, че повечето политически партии и кандидати за изборите спекулират с проблема

Припомняме, че договорът за проучването за шистов газ в Североизточна България с американската компания "Шеврон" бе сключен на 16-ти юни тази година. От тогава темата навлезе активно в публичното простанство. 

На въпроса дали можем да вземем пример от Полша, където шистовия газ се добива безопасно, кандидатът за кмет на Варна коментира, че му е трудно да отговори като специалист, тъй като не е такъв. Колегата му от партията Станислав Темелков обясни, че опасност при проучването има , тъй като химикалите, които се използват за пробиването на пласта, където се намира енергийният източник били изключително опасни. "Ако те бъдат изтървани токсични или радиокативни материали, това означава че ще бъде замърсени водата и земята в целия район", категоричен бе Темелков. 

Относно коментара на Мегелена Кунева, която бе на посещения миналата седмица във Варна, че още е рано да се говори за последиците от добива на шистов газ, Карбов заяви, че тя трябва да се запознае малко по-обстойно по темата. 

29.08.2011, 13:54 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: информационен щанд, шистов газ, предизборна кампания

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Националист
29.08.2011; 14:23
Американците да си добиват газ в Америка!!!
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center