1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Почетоха загиналите на ”Лейтенант Пушчин”Миноносец

Възпоменателна церемония по отдаване на военни почести се състоя на  мястото на гибелта на руския ескадрен минососец “Лейтенант Пушчин”. В церемонията участваха кораби от Военноморските сили на България и десантен кораб „Цезар Куников” от Военноморските сили на Руската федерация. Инициативата е на комадира на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев. 

Руският ескадрен миноносец “Лейтенант Пушчин” е потопен южно от Варненския залив, пред нос Иланджик, на 25 февруари 1916 г. по време на Първата световна война.

По инициатива на командира на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, след идентифицирането на кораба и уведомяване по дипломатически път на руската страна, беше организирана церемонията по отдаване на почит към паметта на загиналите.

Руският ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин” беше  открит миналата година в акваторията на Варненския залив. Военният кораб беше идентифициран при експедиция, организирана от ВМС, Военноморския музей и водолазите от гражданското сдружение  „Friends & Diving”. Координатите на потънал край Варна кораб бяха предоставени от ст. н. с. д-р Любомир Димитров от Института по океанология. Водолазите Стоян Стоянов – Тони и Владимир Живков се спускат на оказаното място и откриват разцепения на две части руски плавателен съд. По-късно корабът е идентифициран като руския ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин”, потънал след взривяването му от българска мина на 25 февруари 1916 г. в наши териториални води на подходите към Варненския залив.

По време на водолазната експедиция е свалено бордовото оръдие. В последното спускане вече еднозначно се доказва, че това е „Лейтенант Пушчин“. Това се установява от надписа на десния борд на кораба, носещ името на миноносеца.

След откриването на миноносеца историкът д-р Атанас Панайотов коментира: "С откриването на руския ескадрен миноносец "Лейтенат Пущин" се доказва на практика втората българска морска победа. Ако приемем, че първата е успешната торпедна атака срещу турския крайцер "Хамидие", то това е втората морска победа, осъществена на 25 Февруари 1916 година, по време на Първата световна война".

29.08.2011, 12:01 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: руски миноносец, "Лейтант Пущин", военна церемония

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: