1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Убиха втория човек в Ал-КайдаАбд ал-Рахман,

Приамериканска военна операцияе бил убит един от най-търсените високопоставени функционери на терористичната организация Ал-Кайда Атия Абд ал-Рахман, пише news.bg, позовавайки се на чужди медии. Това съобщава високопоставен представител на американското правителство.

Според разузнавателни данни Атия Абд ал-Рахман заедно с Осама бин Ладен се укриваше на афганистанско-пакистанската граница след навлизането на западните сили начело със САЩ в Афганистан през 2001 година.

Той беше един от най-близките съратници на радикалното ислямистко движение на бин Ладен и се смяташе за основен ръководител на операциите на движението. Настоящият лидер на Ал-Кайда Айман аз-Зауахири се е опирал силно на него след смъртта на Ладен.

Според Белия дом „смъртта на Абд ал-Рахман ще бъде сериозна загуба за Ал-Кайда". Терористът от либийски произход е бил убит на 22 август в провинция Везиристан в северозападен Пакистан.

Те е бил втори в списъка на петимата най-търсени членове от афганистанската и пакистанската ядка на „Ал-Кайда", съставен от американските власти. Счита се, че той е бил под 40 години. Той е започнал да сътрудничи на Осама бин Ладен през 1980-те години, когато е бил още в подрастваща възраст. След 2001 година той е бил свързващо звено между групировките в Близкия изток и Северна Африка.

През юни американски представители заявиха, че той е заел длъжността ръководител на операциите на „Ал Кайда". Според тях той носи голяма отговорност за редица страни от дейността на организацията и ще бъде трудно да му бъде намерен заместник.

28.08.2011, 17:06 Автор: news.bg


Тагове: Ал Кайда, Осама бин Ладен, Атия Абд ал-Рахман,

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics