1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

И Варна протестира срещу шистовия газШистов газ

Протестно шествие срещу добива на шистов газ се готви във Варна, научи Дефакто ВестникЪт. Инициативата е насрочена за 1 септември в 12:00 часа, като сборен пункт е площад „Независимост”, пред „Козирката”.

Оргазнизатори на протеста са Граждански инициативен комитет за чиста България, който представлява групата във „Фейсбук” под името „Ние сме против българския Чернобил – добива на чистов газ”. До момента членове на групата в социалната мрежа са над 18 000 души.

Сдружението нарича себе си "група за реакция срещу опасността от предизвикване на най - голямата екокатастрофа в България". 

Протестите срещу добива на шистов газ започнаха след като стана ясно, че българското правителство сключи договор с американската компания „Шеврон” за получаване на разрешително за търсене и проучване на шистов газ в терена на Нови пазар. Само за започване на процедурата компанията ще плати 30 млн. лв. Всички рискове за това дали ще се намери газ и при какви условия, какво ще покаже оценката за въздействие върху околната среда, са за сметка на американците.

До момента флашмоб (моментана тълпа) имаше на няклко места  във варненска област- Ветрино, Вълчи дол, Суворово.

Преди няколко дни от Инициативния комитет от Нови Пазар публично връчиха събраните 8431 подписа срещу добива на шистов газ на кандидат- президентската двойка Алкесей Перов и Душана Здравкова. Бившата еродепутатка ще внесе събраните подписи в Комисията по петициите в Европейския парламент на 10 септември.

В сряда по време на посещението си във Варна, кандидатът за президент Меглена Кунева също коментира темата за шистовия газ. Тя заяви пред журналисти, че слага безопасността на първо място, но още не е ясно дали технологията за добив на шистов газ е наитсина опасна. Бившият еврокомисар допълни,че  темата се наслагва изкуствено в публичното пространство и още е рано за дебат.

На страницата на онлайн подписката срещу енергийния източник, организаторите са публикували мнението си американската компания инвеститор:

„Важно за “Шеврон”:В началото на тази година след продължило 18 години дело американският гигант “Шеврон” бе осъден от Еквадор да заплати 8.6 млрд. долара заради замърсяването с петрол на басейна на Амазонка, което е наричано от местните журналисти „Амазонския Чернобил”. В резултат на това са умрели 1400 жители в джунглите, а около 30 000 са с влошено здравословно състояние и страдат предимно от рак, кожни и тежки респиратовни заболявания.”

27.08.2011, 13:40 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: шистов газ, протест, Варна

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА