1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Брак? Само в църква!Брак

Венчавките ще се извършват занапред само в храма, пише monitor.bg На свещениците се забранява да бракосъчетават където и да е другаде, освен в черквата. Това решение на Светия синод вече е отпечатано в новите църковни календарчета за 2012 година. Така църквата казва категорично „не” на вричането на младите във вярност до гроб в ресторанти, барове, край басейните на луксозни хотели, яхти и в градините на вили, каквато мода има от няколко години вече и у нас.    Самите попове също вече са предупредени от съответните митрополити да спазват разпореждането. За всяко нарушение те ще трябва да дават обяснения при владиката и дори ще отнасят парични санкции.  Според духовници от свещеническия синдикат, ако свещениците спазват стриктно забраната, венчавките драстично ще намалеят. По думите им сега повечето младоженци не разбират, чe венчанието е свето тайнство а не обикновен ритуал, и затова ще се откажат от него, ако поповете не им уйдисват на прищявките.  

Крайно време беше да се пресече порочната мода всеки да се венчава където нему е угодно, а не както е угодно на Господ. Сега някои свещеници изпадат в човекоугодие вместо в богоугодие. Това заяви викарийният епископ на Софийската митрополия  Йоан. Бракът следва да се сключва само в храма, и то след света литургия, както го изисква канонът, но и това се практикува твърде рядко, добави владиката.

Викарийният епископ обясни, че все пак ще се допускат и изключение, например, ако в селището, където ще е сватбата, няма храм. Тогава попът ще може да венчае младите в ресторанта или в градината на дома им, но това ще става само с изричното съгласие на митрополита.

Вече ще следим строго и дали се съблюдава забраната за църковни бракове в събота, съобщи още дядо Йоан. Според канона  на този ден венчавки не бива да има, тъй като това е денят преди Възкресението Христово. Те се правят в неделя, тъй като неделният ден е един вид Възкресението, което празнуваме всяка седмица, обясни владиката и добави, че венчавки в събота се допускат само след като вече е минала вечерната служба, след която според църковния календар се смята, че настъпва следващия ден.

Занапред митрополитите по места ще следят стриктно дали не се сключват църковни бракове в сряда и петък, когато се пости. Венчавките са забранени най-строго още по време на Коледните пости – от Сирни Заговезни до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

В промеждутъка се позволява брак само по изключение ако например булката е в напреднала бременност, двойката заминава в страна, където няма православни храмове, или има тежкоболен роднина, който със смъртта си може да отложи празника на младите. Никакви изключения обаче не важат за Великденските пости, но на Петровите и Богородичните се допускат с разрешение на съответния митрополит.

27.08.2011, 13:30 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: бракосъчетание, църква, свети синод

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА