1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
КРИМИНАЛЕ

САЩ търсят фалшификатор, ние го пускамеФалшиви пари

Български фалшификатор на долари, издирван от САЩ, е бил пуснат от съда у нас под домашен арест и той отново духнал, пише "24 часа". За случая разказа вчера пред Би Ти Ви вътрешният министър Цветан Цветанов, уведомен от американския посланик Джеймс Уорлик.

След като бил спипан с голямо количество фалшиви долари зад океана, нашенецът успял да избяга, но го задържали след време в Перу. Тамошен магистрат обаче го пуснал под домашен арест и той изчезнал. Наскоро пласьорът на ментета бил засечен в България и прибран на топло. Но градският съдия Марков му определил мярка “домашен арест” и той отново изчезнал, обясни вицепремиерът.

"Така сравняваме нашия съд с този в Перу. Надявам се да стигнем нивото във Великобритания, където само за подстрекателство за хаоса веднага съдебната система взе мерки, които да съответстват на интересите на обществото", коментира Цветанов. "Когато лица като Ицо Байков са задържани с определено количество наркотици и незаконно оръжие, трябва да има остра реакция от страна на българския съд", продължи министърът.

Шефът на МВР подчерта, че вече ще назовава конкретно имената на съдиите, които не осъждат при подобни случаи. "Нормално е, когато се намери незаконно количество наркотици и оръжие, по този начин да действа българската правораздавателна система", каза той. Оказа се обаче, че материали срещу Байков за дрога и оръжие въобще не са стигали до съда. "В началото на годината е било образувано дело за държане на наркотици и пистолет. Те били намерени в апартамент, в който Байков живеел под наем заедно с приятелката си и друг мъж. Договорът с хазяите не бил сключен от Байков", обясни зам. районният прокурор на София Радослав Димов. Обвинения на Байков не били повдигнати, защото делото било изпратено от ГДБОП с мнение за прекратяване срещу него. Не можело да се установи кой от тримата всъщност е държал дрогата. На Байков не била искана и мярка за неотклонение. "Цялото досъдебно производство се е ръководило от наблюдаващия прокурор, който е разпоредил какво да направи разследващият полицай от ГДБОП. Прокурор Ани Алексова е отказала на нашия разследващ полицай да повдигне обвинение на Байков и след съгласувателна процедура той не е имал какво друго да направи, освен да изпрати формално документите с мнение за прекратяване", коментира шефът на отдел "Разследване" в ГДБОП Стефан Пешов. Според него обаче това не ангажирало обвинителя да прекрати делото. Ако Байков е бил покровителстван, това е било на ниво РПУ, заяви Цветанов по повод хвалбите на боса, че си плаща, за да не го закачат. "Когато се съберат доказателства за служители от другата страна на барикадата, полагаме максимални усилия да ги разобличаваме и отстраняваме", каза министърът.

Ицо Байков все пак бе задържан в четвъртък, но за рекет. Вчера са му повдигнали обвинение, а в понеделник съдът ще решава дали да го остави в ареста

27.08.2011, 13:19 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: САЩ, фалшификатор, издирване

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics