1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Гърция иска помощ заради пожаритеПожар

Гърция обяви извънредно положение днес близо до североизточната граница с Турция и поиска помощ от Европейския съюз в борбата с горските пожари, които остават извън контрол за трети пореден ден, съобщи Ekipnews.bg, позовавайки се на ДПА. Пожарът в североизточната област Еврос наложи евакуацията на две села и разруши десетки хиляди хектара гори, но няма данни за пострадали, съобщиха официални представители.

Четири самолета за борба със стихията се очаква да пристигнат по-късно днес. Силните ветрове разпалват огньовете и допълнително затрудняват операциите по потушаването им. Огънят започна в сряда, като бързо се разпространи към близките села Мелия и Кила, чиито жители бяха евакуирани. Осем пожара бушуват в момента на територията на Гърция,  от границата с Турция до покрайнините на Атина, съобщават гръцките медии. Пожари горят на о-в Закинтос, на полуостров Пелопонес, край град Янина и в района на Амфилохия. Извънредно положение е обявено и в района на Месолонги, западно от Атина. 

Горски масиви и храсти изпепелява избухналият пожар по склоновете на планината Парнет край Атина. В района на огъня духат силни ветрове и гасенето на пожара е затруднено. Пламъците са стигнали до населени райони в близост до гръцката столица. Овладян е частично пожарът в района на Ано Глифада край Атина, за който властите имат подозрения за умишлен палеж.      

Горските пожари през лятото са често срещано явление в Гърция. Голям брой пожари преди четири години изпепелиха 100 000 хектара гори и отнеха живота на 76 души. Тази година щетите от пожарите са относително малки, макар че тази седмица в борбата с огнената стихия загина началникът на противопожарната служба на селище на п-в Пелопонес.

27.08.2011, 13:17 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Гърция, пожари, помощ

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center