1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Масова евакуация в САЩ заради урагана АйринУраган

Общо 2,3 милиона души по източното крайбрежие на САЩ подлежат на евакуация заради приближаването на урагана Айрин, пише dariknews.bg, цитирайки ИТАР-ТАСС. В Ню Йорк се евакуират близо 300 000 души, в Ню Джърси - 1 милион души, в Мериленд - 315 000 души, във Вирджиния - 200 000 души, в Делауеър - 100 000 души, а в СевернаКаролина, която първа ще посрещне стихията - 300 000 души.

Между 55 и 65 милиона жители на източното крайбрежие ще бъдат засегнати от "чудовището на ураганите", прогнозират специалисти.

Засега окото на бурята, която е от втора категория, по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън, се намира на около 480 километра южно-югозападно от Кейп Хатерас, в Северна Каролина. Ураганът се приближава, съпътстван от ветрове със скорост от 161 километра в час. Според специалисти от националния Център за ураганите в Маями Айрин отслабва леко, но не се очаква драстична промяна в силата й с приближаването й към бреговете на САЩ.
 Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че евакуацията е наложителна, защото става дума за голяма опасност, "за въпрос на живот и смърт". За първи път подобна мярка за евакуация се налага на жителите на Голямата ябълка. Мярката касае районите на най-южната част на Манхатън, Кони айланд, Манхатън бийч в Бруклин, Фар Рокауей и Броуд ченъл в Куинс, както и крайбрежни зони на Статън айланд. Онези, които подлежат на евакуация, но не се подчинят, ще бъдат глобени с 500 долара илинаказани с до 90 дни затвор, предаде Ройтерс.

Всички транспортни средства, в това число и прословутото нюйоркско метро, ще бъдат спрени от съображения за безопасност. Тази мярка ще засегне доста от 8,5-те милиона жители на града и се прилага за първи път, отбелязва АП. Ежедневно с различните транспортни средства на Ню Йорк пътуват 5 милиона души, отбелязва Франс прес.

Жителите на Ню Йорк са призовани да останат по домовете си за 24 часа, като този период започва да тече от тази вечер местно време. Властите призоваха хората да не се приближават до прозорците, да се запасят с вода и храна за идните дни.

Според метеоролозите Айрин ще е в района на Ню Йорк в 2 часа в неделя сутринта местно време, съобщава телевизия Евронюз.

Още в петък някои болници в най-уязвимите крайбрежни зони започнаха да преместват пациентите си към други медицински заведения по-навътре. В същите райони започна и евакуацията на старчески домове. Кметството на Ню Йорк вече разкри 90 убежища, в които могат да бъдат приютени 71 000 души.
 

Жителите на Ню Йорк спазиха разпоредбите на кмета и започнаха да се запасяват с храна,вода, фенерчета и други продукти от първа необходимост. В магазините се извиха дълги опашки.
 

Доста хора предпочетоха да напуснат направо града. Тържествата и фестивалите на открито, предвидени за този уикенд, са отменени. Предвиденото за неделя откриване на академичната година в университетите се отлага.

В Ню Йорк се извършва мащабна операция по обезопасяване на всичко, което може да пострада от урагана, като например 13-те огромни крана, които работят по изграждането на новите обекти на мястото на рухналия преди 10 години при атентати Световен търговски център, предаде Франс прес.

Заради стихията в Ню Йорк бяха отменени и всички театрални спектакли.

Мостовете в града ще бъдат също затворени с приближаването на стихията, предаде АП. Когато ураганът започне да вилнее, помпи ще трябва да изпомпват водата от наводнените метростанции. Дори при нормално, сухо време, 200 помпени станции изпомпват между 49 и 57 милиона литра вода от метрото на Голямата ябълка, защото водата нахлува в метротунелите, които се простират на места непосредствено под улиците на града, но на други места достигат дълбочина от 55 метра под земята, припомня АП.

Очаква се ураганът да наруши доставките на електричество и петрол, което може да засегне милиони хора в Ню Йорк и по източното крайбрежие, предаде Ройтерс.

Президентът Барак Обама обяви, че прекратява почивката си на остров Мартас Винярд и подчерта, че опасността, която представлява Айрин, трябва да се вземе на сериозно.

Метеоролози описват Айрин като истинско чудовище на ураганите с диаметър от около 820 километра. Това се равнява на почти една трета от цялата дължина на източното американско крайбрежие, дълго 2675 километра, сочат данни на НАСА, основаващи се на сателитни кадри и цитирани от Франс прес.

27.08.2011, 12:26 Автор: dariknews.bg


Тагове: Айрин, ураган, евакуация, САЩ

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА