1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЗДРАВЕ

Издават ръководство за борба с ракасеминар

Български онколози се събират, за да изготвят ръководство по клинично поведение при рак на дебелото черво. Това стана ясно на проведената в петък пресконференция на тема: „Втори път експертен борд МОРЕ 2011 събира 47 топ-онколози във Варна“.
Работната среща на борда  е част от националната програма „МОРЕ2011” (Мултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстракти). Инициативата е съвместен проект на Медицински университет-Варна, Българско онкологично дружество и Университетска болница „Света Марина”-Варна

 За изготвянето на компедиума са селектирани 47 хабилитирани специалисти от почти всички онкологични центрове в страната . Подобен експертен борд се събира за първи път в историята на българската онкологична медицина и включва всички специалности и браншови лекарски организации, занимаващи се с рак на дебело и право черво. Изработонето медицинско ръководство, ще бъде съвременен и актуален наръчник за българските лекари.Документът ще бъде дискутиран и гласуван през октомври на конференция в к.к. „Златни пясъци”

Ракът на дебело и право черво е  втората  по честота злокачествена болест при мъже и жени след рака на белите дробове.Заболеваемостта е 18 на 100 000, тази тревожна статистика съобщи доц. д-р Димитър Калев, ръководител на Клиника по медицинска онкология в УМБАЛ „Света Марина” – Варна

Около 80, 85% от рака на дебелото и правото черво е случаен, а 15-25% е унаследен. При болните в I-ви и II-ри стадии, лечението има 95% успеваемост. Късното диагностициране обаче е основен проблем в България Това е заболяване, което може да бъде контролирано, коментира проф.Никола Владов- коремен онкохирург. Специалистите онколози съветват хората над 50 години като превенция да си направят  колоноскопско изследване.

При фамилно обременените  е добре изследването да се направи по-рано и на всеки пет години.

  Първичната профилактика при тези заболявания включва и начина на живот и хранене. В 20% от регистрираните случаи заболелите са пушачи. Специалистите препоръчват избягването на червено месо, скара, висококалорични храни, алкохол, а като протективни фактори посочват консумацията на зеленчуци и варива.

26.08.2011, 18:11 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: Онколог, рак на дебелото черво, превенция

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center