1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Всяка четвърта българка - жертва на насилиеДомашно насилие

Случаите на домашно насилие и жестокост ескалират.Всяка четвърта българка  става жертва. Тази тревожна статистика изложи Анна Николова- управител на  неправителствената организация „SOS-семейства в риск”.

На  проведената в петък пресконференция беше представена съвместната  кампания за борба с проблема  на сдружение „Алианс за защита срещу домашното насилие” и известна козметична компания.Кампанията е под наслов  „Говори открито срещу домашното насилие”. 

Създадени са  консултативни и кризисни центрове в градовете София, Варна, Бургас, Плевен и Силистра,където се предлагат  психологически, правни и социални услуги на жени и деца, претърпели домашно насилие и трафик.По думите на Анна Николова обезпокоителен е фактът, че насилието мутира и някои от методите напомнят на средновековни мъчения. 

Във Варна е налице тенденцията към нарастване броя на рисковите случаи.Увеличава се  и делът на децата, пострадали от домашно насилие.

От началото на миналата година до юни месец тази година помощ  и подкрепа от Фондация” SOS-семейства в риск” са получили 466 жертви на насилие.Основният дял е съставен от пълнолетни жени на възраст между 25-40 години, следвани непосредствено от възрастовия диапазон 40-65г. От началото на миналата година до момента в Кризисен център „SOS” към фондацията са настанени 49 жени и деца пострадали от насилие.Потърпевшите пребивават  в центъра за период от 3 до 6 месеца. Предвид, че центърът работи непрестанно, често се налага пренасочване на потърсилите помощ към други региони в страната.

Зачестилите  случаи на насилие важат за цялата страна, допълни шефката на фондацията. Тя посочи, че само за първото полугодие на 2011 броят на жертвите, потърсили консултации е 1500. За миналата година за помощ са се обърнали 4809. От тях 342 са жертвите, които са били настанени в някой от общо 6-те кризисни центъра в страната. 73 % от подалите сигнал  са жени, а останалите 27 % са деца, сочи статистиката. 

Един от основните проблеми на домашното насилие е рецидивът. Много от жертвите са принудени, най-често поради икономически причини, да се върнат при насилниците си , каза още шефката на фондация „SOS-семейства в риск”. Процесът на реинтеграция на пострадалите след престоя в центровете е много важен.В консултативните центрове се провежда психологическа терапия и се предлагат правни и социални услуги.

Един от най-важните аспекти на проектите за превенция на насилието е популяризирането на наболелия проблем.”Апелираме всички институции да ни оказват все повече подкрепа и да  изострят чувствителността си по темата” коментира управителката на фондацията. Сътрудничеството между НПО и държавните институции  е път към изкореняване на насилието, категорична беше Анна Николова.

26.08.2011, 16:38 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: домашно насилие, фондация, жертви

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics